Hlavní obsah

Šlachta končí ve službách státu. Půjde do politiky? Nekomentuji, řekl

Robert Šlachta. Po třech letech u Celní správy odchází do civilu. A ze služeb státu obecně.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

U Celní správy končí Robert Šlachta. Muž, kterého si celá republika pamatuje jako toho, kdo si na úřad vlády došel pro českého premiéra. Teď se chce vrátit domů a uspořádat si osobní život.

Článek

Dlouholetý ředitel elitního protimafiánského útvaru policie Robert Šlachta odchází ze státních služeb do civilu. Co bude dělat po letošním 30. listopadu, kdy skončí po třech letech jako šéf pátrací sekce, prý v hlavě nemá.

Alespoň tak to v prvních vyjádřeních, jimiž komentoval odchod, uvedl. Na otázku, zda přemýšlí například o tom, že by vstoupil do politiky, však neřekl ani ano, ani ne.

Nechal ji bez odpovědi.

Robert Šlachta opustil v roce 2016 místo v čele policejního útvaru pro boj proti organizovanému zločinu na protest proti reformě, jež byla připravena v éře ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD a spojila Šlachtovu jednotku s protikorupční. Už tehdy mluvil o tom, že ho práce u policie připravila o soukromý život.

Nyní říká, že se chce vrátit domů – než se totiž kvůli práci přestěhoval do Prahy, žil v Brně. „Uspořádám si nejdříve soukromý a osobní život, poté budu přemýšlet, co dál,“ řekl Šlachta v rozhovoru pro Seznam. „Měl by to být úplný odchod do civilu. Nebude to jednoduché. Já jsem tou prací žil,“ doplnil.

Připomněl svůj příběh, kdy žil sedmnáct let na ubytovně. „Nikdy jsem nebyl na dovolené, tak přemýšlím, že možná pojedu,“ prohlásil Šlachta.

Možnost, že by vstoupil jako známá osobnost do politiky, nevyloučil.

„Já bych to nechtěl komentovat,“ uvedl Šlachta pro Seznam. „Důvody, proč jsem odešel, řeknu po 1. 12. A pak si k tomu řeknu svoje,“ dodal.

Robert Šlachta byl v červenci 2017 hostem Výzvy Jiřího Kubíka. Tehdy komentovat svůj vztah se šéfem ANO, okolnosti odchodu od policie i nekončící soudní proces v kauze milenky bývalého premiéra Petra Nečase.Video: Jiří Kubík

Šlachta mezi roky 2008 až 2016 vedl takzvaný protimafiánský útvar. Nejznámější akce jeho lidí se začala psát v červnu 2013, kdy policisté z ÚOOZ prohledali kanceláře na Úřadu vlády.

Tato akce byla důvodem pádu tehdejší vlády premiéra Petra Nečase z ODS, protože mimo jiné při ní byla zadržena Jana Nagyová, tehdejší blízká Nečasova spolupracovnice a dnes manželka. Nepřímo tak Šlachta otevřel cestu k moci Andreji Babišovi.

A byl to Babiš, který – když pak Šlachta jako výraz nesouhlasu opustil v roce 2016 elitní policejní útvar -, nabídl prominentnímu policistovi práci. U Celní správy, jež spadá pod resort financí, který tehdy Babiš řídil.

Teď mu zbývají poslední týdny. Na pozici náměstka generálního ředitele hodlá Šlachta pracovat už jen do konce listopadu.

U policie byl 26 let, bude mít tedy nárok na maximální výši výsluh.

Reklama

Doporučované