Hlavní obsah

Slaný začne prodávat městské pozemky formou aukce na začátku příštího roku

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Slaný začne prodávat městské pozemky určené ke stavbě rodinných domů na začátku příštího roku. Původně měl prodej začít letos, je ale třeba ještě dokončit zasíťování, které kvůli ochranným pásmům vyžaduje větší rozsah prací.

Článek

Město dává i aktualizovat posudek na cenu obvyklou. Dříve určená vyvolávací cena činí 3500 korun za metr čtvereční, vedení města ale nevylučuje, že po započtení dalších nákladů na zasíťování a aktualizaci posudku částku zvýší, řekl ČTK starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS). Město s více než 16.000 obyvateli je nedaleko Prahy a v poslední době zaznamenává zvýšený zájem o výstavbu.

Formu aukce městu doporučili i právníci jako nejvhodnější a nejtransparentnější formu prodeje. „Ještě musíme připravit podmínky toho, kdo všechno se může hlásit do aukce,“ uvedl starosta. Podle něj ale zřejmě nebudou zvýhodněni místní obyvatelé, protože by šlo o benefit jen pro určitou skupinu, zatímco když město získá nabídkou více zájemcům s nejvyšší možnou cenu, bude to benefit pro všechny obyvatele. Radnice už využívá software pro aukce městských bytů, počítá, že jej využije i pro prodej pozemků.

Slaný hodlá v několika etapách prodat celkem 67 pozemků. Jsou v lokalitě Háje poblíž lesoparku. Každý z nich má plochu 800 až 1100 čtverečních metrů, do některých částí zasahují ochranná pásma inženýrských sítí, tyto části bude město prodávat o tisícikorunu za metr levněji.

Za pozemky by město mělo celkově získat přes 100 milionů korun, přesná suma bude jasná po aukcích. Prodejem pozemků chce město získat peníze do rozpočtu a podpořit svůj rozvoj.

Reklama

Doporučované