Hlavní obsah

Slavné Bazaly jdou k zemi. „Pro fotbal a Baník je to dobře,” míní fotbalová legenda Daněk

Začala demolice fotbalového stadionu Bazaly. Baníkovský stánek se přemění na moderní tréninkové centrum.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Proslulý baníkovský stadion Bazaly jde k zemi. Momentálně se bourá hlavní tribuna, na jejíž místě za čtrnáct měsíců vyroste moderní hala pro mladé fotbalisty.

Článek

Fotbalový stadion se za 14 měsíců promění v moderní tréninkové centrum, které bude sloužit fotbalové akademii. Ta sdružuje talentované hráče od 6 do 19 let z celého kraje. Ostrava se tím připojí ke všem krajským městům, kde už fotbalová akademie funguje. Fotbalová asociace České republiky, pod kterou akademie spadá, přispěje k výchově nových fotbalistů.

K dispozici jim budou tři příčná tréninková hřiště, která se dají přeměnit na jedno standardní, určené pro mistrovské zápasy. Na výběr bude jak přírodní, tak umělý trávník. Namísto tribuny, která už dlouho byla v havarijním stavu, vznikne nové zázemí. Mladí fotbalisté tam budou využívat například posilovnu, krytou běžeckou dráhou, dokonce i ubytování.

Vedení Baníku a fanoušci změnu vesměs vítají, i když je jim líto, že přijdou o ikonický vzhled jejich betonového chrámu. „Tím, že bude pokračování fotbalových Bazalů, tak je jakákoliv alternativa přijatelná. A pokračování v tomto smyslu je o to lepší. Kluci tady budou mít možnost učit se fotbal, budou mít výborné podmínky. Pro fotbal a Baník je to určitě dobře,“ pochvaluje si bývalý fotbalista Václav Daněk.

Demolice původního stadionu začala minulý týden. „Právě probíhají bourací práce na hlavní budově včetně tribuny. To bude trvat asi pět týdnů. Místo ní tady vyroste nová třípodlažní budova stejného půdorysu,“ uvedl vedoucí projektu Petr Slezáček.

Pokud by se město rozhodlo opuštěný stadion rekonstruovat, byly by náklady podle náměstka primátora Vladimíra Cigánka několikanásobně vyšší. I tak se ale výsledná cena od roku 2016 zvýšila na necelých 260 milionů. „Tehdy jsme měli pouze vlastní rozměry a vlastní ceny. Je tam rozdíl dva roky a stavební práce narostly o 25 %,“ vysvětlil Cigánek. V opravě je zahrnuta i úprava okolních chodníků a schodišť. Důležité je také vybudování nové opěrné stěny u vedlejších hřišť.

První zápas se na stadionu odehrál v roce 1959. Od té doby tam FC Baník Ostrava odehrál přes 800 zápasů a slavil čtyři mistrovské tituly. Dokonce tam jeho fotbalisti slavili výhru proti reprezentaci Brazílie. V roce 2015 se kvůli špatnému stavu stadionu klub přesunul na Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích. Od té doby byl stadion opuštěný a chátral.

Reklama

Doporučované