Hlavní obsah

Slavnost na Hradě bude. Jen s vyznamenanými a bez politiků a hostů

Foto: Karel Kopáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman při loňském předávání státních vyznamenání.

Reklama

Pražský hrad uvedl, že letošní oslavu 28. října chce uspořádat bez tradiční recepce. A jen chce, aby mohl prezident Miloš Zeman předat státní vyznamenání.

Článek

Slavnost ke státnímu svátku 28. října se ve Vladislavském sále konat bude, i když v té době budou muset ostatní obyvatelé země strpět striktní omezení života kvůli sílící epidemii koronaviru.

Andrej Babiš a Jan Hamáček v úterý prezidenta navštívili v Lánech a po schůzce s ním uvedli, že slavnostního večera se zúčastní pouze osobnosti, které se prezident rozhodl ocenit státním vyznamenáním.

„Má tam být jen pan prezident a vyznamenaní,“ zformuloval ve stručnosti formát ceremoniálu premiér Andrej Babiš. „Nebudou tam ani politici, ani veřejnost,“ uvedl premiér.

On i předseda ČSSD Jan Hamáček ještě doplnili, že poslední slovo, zda se slavnost může konat, bude mít hygiena. Z toho plyne, že ta by ještě mohla kvůli epidemiologické situaci slavnost na Hradě zakázat.

Tradiční akce se pravidelně koná ve Vladislavském sále a účastní se jí běžně stovky lidí - mimo jiné politiků i špiček byznysu.

Jenže letos se má slavnost na Hradě uskutečnit uprostřed nouzového stavu vyhlášeného kvůli sílící epidemii koronaviru a také ve chvíli, kdy vláda zavírá školy a restaurace a striktně omezila i společenské kontakty obyvatel.

Seznam Zprávy popsaly, že Hrad se i přesto na tuto slavnostní ceremonii připravuje. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v úterý uvedl, že by chtěli, aby se předávání ocenění konalo v co nejmenším počtu lidí.

„Rozhodně se nebude konat recepce nebo jakákoliv oslava. Jediné, o co nám jde, je slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu, byť notně zjednodušený počtem osob i průběhem,“ napsal Seznam Zprávám Ovčáček.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že vyjádření ke slavnosti dostane na stůl úřad pražské hygieničky Zdeňky Jágrové. Dopis se žádostí o vyjádření jí ale poslalo až dnes.

Ředitelka krajské hygienické stanice v Praze Zdeňka Jágrová se proto zatím jasně nevyjádřila, co si o slavnosti u prezidenta myslí. „Nelze se vyjádřit bez podané žádosti,“ odpověděla Jágrová na otázku, zda by se podle ní mělo předání státních vyznamenání 28. října uskutečnit.

Advokát Ondřej Dostál Seznam Zprávám řekl, že státní vyznamenání předává prezident podle článku 63 Ústavy a že by tedy Hrad výjimku z opatření nepotřeboval. Zároveň ale musí vyhlášené podmínky splnit.

„Zastávám názor, že tam může být on, oceněné osobnosti a veřejnost v případě, že jich tam bude maximálně sto, budou mít svá místa a dodrží dvoumetrové rozestupy,“ uvedl právník specializující se na zdravotnické právo.

Podobně promluvil i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Na otázku Seznam Zpráv, zda by se nemělo předávání vyznamenání zrušit, řekl: „Nevím, jestli ta akce proběhne, či nikoliv, určitě to ale bude mít omezení, která máme všichni. Ty požadavky a nařízení musí akceptovat prostě všichni.“

Z vyjádření řady obvykle pozvaných hostí plyne, že řada politiků, soudců či rektorů vysokých škol by se oslavy státního svátku na Hradě stejně nezúčastnila.

Podle předsedy ODS Petra Fialy, šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka nebo předsedy poslaneckého klubu hnutí STAN Jana Farského by se dokonce měl ceremoniál k předávání státních vyznamenání a státnímu svátku 28. října zrušit.

„My tady bojujeme s tím, abychom zachránili zdraví a doslova životy lidí, aby se nám ekonomicky nezhroutila republika. Za této situace mi připadá něco opravdu navíc, aby se konaly nějaké oslavy na Hradě,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Nepovažuji to za rozumné, případně by to mělo proběhnout jen za přítomnosti vyznamenaných s rozestupy. Teď skutečně jde o to, že opatření musí brát všichni vážně a srazit tempo šíření,“ uvedl Michálek.

„Není možné, aby nějaká pravidla platila pro občany a jiná pro domněle vyvolené. A nejde tady o prezidenta Zemana. Jde tady o národ a ochotu přijmout i nepříjemná omezení spojena s koronavirem. Když je Hrad odmítne, ochota lidí dodržovat je klesne,“ napsal Farský.

A například podle názoru šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky by mělo záležet na aktuální situaci. „Pokud se v druhé polovině října zlepší, dovedu si slavnostní předání státních vyznamenání v drasticky omezené podobě představit. Pokud se nezlepší, měl by mít pan prezident pouze televizní projev k národu,“ podotkl Chvojka.

Za nevhodné a neodpovědné považují pořádání ceremoniálu k předání státních vyznamenání také rektoři českých univerzit. Oznámili, že by se oslav státního svátku na Hradě nezúčastnili, i kdyby byli pozváni.

Podobně se na sociální síti Twitter vyjádřil i soudce Josef Baxa, někdejší předseda Nejvyššího správního soudu.

Reklama

Doporučované