Hlavní obsah

Slavný herec se opřel do Facebooku: Hitlerovi by propagovali „konečné řešení“

Foto: Flickr.com / Joella Marano

Sacha Baron Cohen často ve svých filmech upozorňuje na diskriminaci.

Reklama

Britský herec, producent a režisér Sacha Baron Cohen, který se proslavil zejména díky svým komediálním postavám, ostře kritizoval sociální sítě. Mimo jiné prohlásil, že kdyby Facebook existoval ve 30. letech minulého století, díky placeným reklamám by propagoval Hitlerovo „řešení židovské otázky”. Kritiku přednesl v projevu na summitu Ligy proti hanobení (ADL).

Článek

Cohen společně s Facebookem kritizoval i Google, Twitter a YouTube. Viní je z propagace absurdit, které se dostanou k miliardám lidí. „Algoritmy, o které se tyto platformy opírají, záměrně zvyšují dosah takového obsahu, který udržuje uživatele aktivními. Příběhy, které cílí na naše nižší pudy a které spouští pobouření a strach. To je důvod, proč měl konspirátor Alex Jones na YouTube miliardy doporučení. To je důvod, proč si falešné zprávy vedou lépe než ty skutečné, protože studie ukazují, že lži se šíří rychleji než pravda,” uvedl.

Projev, který vyvolal velkou pozornost, pronesl Sacha Baron Cohen na summitu Never Is Now v New Yorku. Ten organizuje židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL).

Hovořil také o přibývání útoků proti náboženským a etnickým menšinám. Viní z toho i právě sociální sítě: „Téhle nenávisti a tomuhle násilí napomáhá hrstka internetových společností, které jsou v zásadě největší propagandistickou mašinerií v dějinách. Když jim zaplatíte, Facebook bude šířit libovolnou politickou reklamu, i když by to byla lež. A dokonce vám pomohou ony lži přesně zacílit na určité uživatele pro co největší účinnost. Z téhle zvrácené logiky vyplývá, že kdyby tady byl Facebook ve 30. letech, umožnil by Hitlerovi zadávat 30sekundové reklamy o jeho ‚řešení židovské otázky‘.“ Facebook se zatím k jeho projevu nevyjádřil.

Facebook na konci listopadu uvedl, že zatím nehodlá blokovat politické reklamy, jako to udělal Google a Twitter. Ti od 21. října omezují zaměřování politického obsahu.

Katarze humorem na hraně

Sacha Baron Cohen pochází z ortodoxní židovské rodiny. Často ve svých filmech Židy i jiné etnické skupiny a národnosti karikuje, až zesměšňuje. Podstata jeho filmů ale není prvoplánová. Snaží se prostřednictvím satiry upozorňovat na složitá témata jako je pokrytectví, rasismus, xenofobie a diskriminace.

„Postava Borata dokázala rozezpívat celý bar v Arizoně písní ‚Throw the Jew down the well’ (česky: ‚Hoď Žida do studny’). To odkrylo lidskou lhostejnost vůči antisemitismu. Když Bruno, gay módní reportér z Rakouska, políbil muže v ringu v Arkansasu, téměř to rozpoutalo pouliční nepokoje. To ukázalo na nebezpečí homofobie. A když jsem se převlékl za developera, tvrdil jsem místním, že vybuduji v jejich vesnici mešitu. To přimělo jednoho muže hrdě prohlásit, že je rasista. To potvrdilo toleranci islamofobie,” uvedl Cohen na summitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované