Hlavní obsah

Slevy pro důchodce zneužil jediný dopravce. Došlápne si na něj berňák, říká ministryně Schillerová

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Šlo o individuální selhání, řeší to Finanční správa, řekla ministryně Schillerová k praktikám se slevami za jízdné.

Reklama

Vláda řeší zneužití slev na jízdné pro seniory a studenty, zavede limity. Konkrétní praktiky dopravců pak má podle ministryně financí řešit Finanční správa.

Článek

Zhruba do patnácti dnů by mělo ministerstvo dopravy vydat předpis, který jasně stanoví, jakou nejvyšší částku bude stát proplácet jako slevu na jízdné dopravcům na konkrétních trasách. Alespoň to ministryni financí Aleně Schillerové slíbil resort dopravy.

„Je to z toho důvodu, že se zjistil ojedinělý případ u dopravce, že slevy zneužíval. Cena se nadhodnotila. Najednou stálo jízdné z Ostravy do Praha třeba 1 200 korun. A to jsou nepřijatelné praktiky,“ řekla v pátek novinářům Alena Schillerová.

Ministryně několikrát zopakovala, že slevy na jízdné se nezneužívaly plošně a že šlo jen o konkrétní případy, které řeší Finanční správa.

„Nepředpokládáte, že něco takového udělají. Je to skutečně individuální selhání dopravce,“ reagovala Alena Schillerová na otázku, jestli těmto praktikám vláda nenahrála právě tím, že původně neměly slevy na jízdné žádné omezení.

Na konci září stát vynaložil na slevy 5,6 miliardy. Celkově přitom vláda odhadovala, že se výdaje budou ročně pohybovat kolem šesti miliard. O kolik se státní kase ulehčí s horním limitem slev, ale zatím ministryně není schopná říci.

„Zatím se to nedalo spočítat,“ řekla Alena Schillerová s odkazem na to, že ministerstvo dopravy nestanovilo konkrétní limity na jednotlivé trasy.

Celý projekt slev na jízdné pro seniory a studenty ale ministryně chválí. Slevy podle ní mají velký ekonomický i sociální dopad.

„Senioři to velmi využívají a dostávají se i do míst, kam by se normálně nedostali. Také zjišťujeme, že i studenti, kteří například studují v Praze, využívají slev a nebydlí v Praze, ale dojíždí,“ řekla ministryně financí.

Reklama

Doporučované