Hlavní obsah

Slezské divadlo znovu odkládá premiéru inscenace Edmond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jak by asi dnes uspěl ve své době vynikající šermíř Cyrano de Bergerac?

Reklama

Slezské divadlo Opava musí opět zrušit premiéru inscenace Edmond francouzsko-britského herce, scenáristy a režiséra Alexise Michalika. Uvést ji chtělo online v pátek a v sobotu.

Článek

Původní termín divadelní premiéry soubor stanovil na 25. května loňského roku. S ohledem na vývoj epidemie koronaviru ji nakonec přesunul na 15. listopadu. Ani to se ale nepodařilo. Divadlo proto nechalo nahrát záznam inscenace a chystalo na 26. a 27. února onlinovou premiéru. Dramaturgyně činoherního souboru opavského divadla Alžběta Matoušková uvedla, že se nepodařilo získat licenci na vysílání záznamu.

Další termín premiéry vedení divadla ještě nestanovilo. Kdy premiéra inscenace o Edmondu Rostandovi, který je autorem Cyrana z Bergeracu, bude, se zatím neví, ale divadlo předpokládá, že to bude ještě v této divadelní sezóně.

Hra popisuje vznik slavného díla francouzského dramatika a básníka. „Je to hra o lásce a tvůrčím puzení. O bolestech zrodu úžasného díla lidské fantazie – Cyrana z Bergeracu,“ řekl režisér Jiří Seydler. Při přípravě představení spolupracoval se scénografem Michalem Hejmovským, skladatelem Nikosem Engonidisem a kostýmním výtvarníkem Tomášem Kyptou. V hlavních rolích se představí Jakub Stránský, Sabina Muchová, Martin Valouch a další.

Hra líčí okolnosti vzniku známé hry Cyrano z Bergeracu. Neznámý Edmond Rostand se nevalně živil psaním divadelních her. Šance připravit text pro tehdy známého herce měla háček – musela být napsána a připravena v několika týdnech. Naštěstí se vše povedlo…

Hra od té doby putuje s velkým ohlasem světem. Ve vinohradském divadle měla v roce 1925 premiéra se Zdeňkem Štěpánkem v hlavní roli při děkovačce 92 opon!

Reklama

Související témata:

Doporučované