Hlavní obsah

Sliby vs. realita. Vládní pomoc v Česku je pomalá a mnohem menší než jinde

Rozhovor s obchodním ředitelem firmy Techo Petrem Hamplem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku v přepočtu 200 eur, které ale firma zatím nedostala. V Nizozemsku 1,2 milionu eur okamžitě na účtě. Takhle vypadá vládní pomoc v období pandemie.

Článek

Z tiskovek a prohlášení české vlády je možné nabýt dojmu, že pomoc podnikatelům a firmám je rychlá a štědrá. Realita? Společnosti na peníze často stále ještě čekají a navíc dostanou jen minimální částky.

Konkrétní příklad – pražský výrobce nábytku Techo. Kvůli pandemii přišel o 40 procent tržeb. Slibovaná pomoc od státu za březen ale stále nedorazila. Ve srovnání s ostatními pobočkami firmy v zahraničí jde navíc v Česku o velmi malou částku.

„My jsme v březnu zažádali o podporu, která nám v přepočtu vyšla na 200 eur na celou firmu. V současné době máme 350 zaměstnanců. Jen pro srovnání: naše matka v Nizozemsku, která má 1000 zaměstnanců, dostala podporu 1,2 milionu eur,“ říká člen představenstva a obchodní ředitel firmy Techo Petr Hampl.

Firma má šest výrobních závodů a 28 lokálních zastoupení po celém světě, takže může srovnávat. „Anglie, Německo, Nizozemsko, tam je podpora výrazně rychlejší a výrazně vyšší. Na druhou stranu ale musím uznat, že v Rusku se s námi nikdo ani nebaví,“ dodává Hampl.

Stejný názor vyjádřila ve vysílání České televize ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Skutečná pomoc podle ní představuje jednotky desetin procenta hrubého domácího produktu místo slibovaných 20 procent HDP. „Česká republika exceluje pouze v jednom, ve slibech. Realita je ale spíš smutná než veselá,“ dodala Horská.

Reklama

Doporučované