Hlavní obsah

Slovácké divadlo kvůli výpadku příjmů propustí sedm kmenových herců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slovácké divadlo propustí kvůli výpadku příjmů, který je způsobený opatřeními proti šíření koronaviru, sedm svých kmenových herců. Přejdou na takzvané licenční smlouvy.

Článek

Divadlo ruší i třetinu chystaných inscenací pro příští dva roky, sdělil mluvčí a herec uherskohradišťské scény Josef Kubáník. V divadle podle něj zůstává 15 kmenových hereček a herců na plný úvazek a další dva herci na částečný úvazek.

Kvůli koronavirové krizi divadlo přišlo o více než třetinu rozpočtu z tržeb. Jeho vedení se proto podle Kubáníka rozhodovalo, zda scénu zavřít, nebo snížit počet členů ansámblu a omezit počet chystaných představení. „Po dlouhé a náročné debatě s naším zřizovatelem, kterým je město Uherské Hradiště, jsme se rozhodli pro druhou variantu. Divadlo chceme zachránit stůj co stůj,“ řekla jeho ředitelka Libuše Habartová.

Slovácké divadlo má podle ní rozpočet 50 milionů korun, přičemž se v této částce počítá s 18 miliony z tržeb. „V současné době, kdy už přes půl roku nehrajeme, nám peníze chybí. Hledali jsme úspory na všech možných místech. Změníme dodavatele energií, vrátíme nevyužívané pohostinské pokoje, nepřijmeme mzdovou účetní a její práci si rozdělíme mezi sebou, nepřijmeme odcházejícího jevištního technika a tak bych mohla pokračovat. Nakonec mi nezbylo nic jiného než se ve spolupráci s uměleckým šéfem Lukášem Kopeckým podívat i na vytíženost herců,“ uvedla Habartová.

Ke konci května ukončí divadlo pracovní poměr sedmi hercům, kteří přejdou na licenční smlouvy. Divadlo je nabídlo Jaroslavě Tihelkové, Monice Horké, Anně Pospíchalové, Alžbětě Mahdalové, Petru Čagánkovi, Davidu Macháčkovi a Martinu Hudcovi, všichni je akceptovali. „To znamená, že ve Slováckém divadle nekončí, se všemi budeme dále spolupracovat minimálně do dohrání nazkoušených inscenací. Chci, aby zůstali součástí divadla, jen půjde o spolupráci na jiné bázi,“ uvedl Kopecký.

Šetřit se podle něj bude i na nově studovaných inscenacích. „Přišli jsme o třetinu rozpočtu, a nazkoušíme tak i o třetinu méně novinek, tedy čtyři jak v roce následujícím, tak i v roce 2023. Pro všechny z nás je to mimořádně bolestivé a stálo nás to hodiny a hodiny jednání a mnoho probdělých nocí,“ dodal Kopecký.

Slovácké divadlo loni oslavilo 75 let své existence. Má zhruba 7000 předplatitelů.

Reklama

Doporučované