Hlavní obsah

Slovenskou vládu opouští také ministři zahraničí a školství

Foto: Profimedia.cz

Odcházející šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok.

Reklama

Slovenskou vládu opustili další dva ministři ze strany Svoboda a solidarita. Spekuluje se o tom, zda a kdy přijde demise premiéra Igora Matoviče.

Článek

Kabinet slovenského premiéra Igora Matoviče opouští v době přetrvávají vládní krize další dva ministři. Prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek odpoledne přijme rezignaci ministra zahraničí Ivana Korčoka a ministra školství Branislava Gröhlinga. Informoval o tom dnes Gröhling a strana Svoboda a solidarita (SaS), která oba zmíněné ministry do kabinetu premiéra Igora Matoviče navrhla. SaS setrvání ve vládě dříve podmínila tím, aby Matovič nejpozději dnes podal demisi. V uplynulých necelých dvou týdnech už odešli z vlády čtyři jiní ministři.

„Věřím, že tímto vytvoříme prostor, aby mohla vzniknout rekonstrukce vlády, celá situace se uklidnila a abychom následně v rámci vytvořené vlády mohli pokračovat dále,“ řekl novinářům Gröhling, který je místopředsedou SaS.

Rezignaci Korčoka, který je na pracovní cestě v Bruselu, oznámila v tiskovém prohlášení SaS. V belgické metropoli dnes končí dvoudenní jednání ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance.

Podle Gröhlinga se SaS ke svému dalšímu postupu vyjádří ve čtvrtek poté, co demisi jejích dvou ministrů přijme hlava státu.

Matovič už o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků. Koaliční partneři Matovičova hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) některé podmínky už naplnili, jiné odmítli. Například ve funkci ministra hospodářství skončil šéf SaS Richard Sulík. Postavil se ale proti výzvě Matoviče, aby se SaS vzdala vedení jednoho ze tří ministerstev.

Demise premiéra znamená podle slovenské ústavy pád celé vlády. Strany nynější čtyřčlenné koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, ale dávají najevo, že chtějí zůstat u moci a podílet se na vytvoření nového kabinetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované