Hlavní obsah

Slovenský ministr zdravotnictví končí. Kvůli uklidnění koaliční krize

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič a ministr zdravotnictví v demisi Marek Krajčí.

Reklama

Slovenská koalice po bouřlivých krizových dnech bude pokračovat dál. Končí však ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Článek

Vládní čtyřkoalice stran SaS, Jsme rodina, Za lidi a OLaNO na Slovensku bude po týdenní krizi pokračovat. Po nočních jednáních to potvrdil předseda hnutí Jsme rodina Boris Kollár v pořadu rádia Expres. „Seděli jsme tu čtyři koaliční lídři a dohodli jsme se. Krize je zažehnaná a jdeme dál,“ řekl Kollár.

Jeho slova potvrdila na facebookové stránce strana SaS. „Docílili jsme dohody a myslím, že velmi dobré dohody. Není zcela definitivní, ještě tu jsou nějaké detaily, které chceme dořešit,“ řekl podle slovenského serveru Aktuality.sk šéf strany Richard Sulík.

Na oznámení reagoval už i premiér Igor Matovič z hnutí OLaNO. Potvrdil demisi ministra zdravotnictví Marka Krajčího, jehož konec ve funkci označil za „rituální oběť kritikům“. Řekl také, že si Krajčí rok ve funkci „odmakal“ jako nikdo jiný. „Bohužel ti, kteří mu házeli klacky pod nohy, z něho udělali terč,“ řekl premiér.

Byl to ale právě premiér, proti kterému se minulý týden vzbouřily strany Za lidi a SaS. Koaliční partneři nesouhlasili s tím, jak Matovič a ministr zdravotnictví Krajčí řídí koronavirovou krizi v zemi.

Hlavní rozbuškou bylo to, že Matovič společně s Krajčím bez předchozí dohody v koalici nakoupili dodávky ruské vakcíny Sputnik V. Jenže tu ještě neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Hnutí Za lidi nejdříve chtělo odchod ministra zdravotnictví. SaS, jejíž předseda Sulík je s Matovičem už dlouho ve vyhroceném osobním sporu, ale chtěla i demisi premiéra.

Matovič si však podle aktuálních zpráv pozici udržel, pro pokračování koalice bylo však neudržitelné místo ministra zdravotnictví. „Richard Sulík věří, že s Igorem Matovičem našli společnou cestu, jak spolu vycházet, komunikovat a dodržovat dohody,“ podtrhuje server Aktuality.sk z vyjádření stran SaS na Facebooku.

Podle slovenského premiéra výměna ministra zdravotnictví potrvá několik týdnů, a to kvůli koronavirové krizi. Matovič Krajčího, kterého nominovalo hnutí OLaNO, dlouhodobě obhajoval a jeho demisi si nepřál.

Prozatím se neví, kdo by Krajčího mohl ve funkci nahradit. Matovič nechtěl potenciální kandidáty komentovat. Nechtěl komentovat ani informace, které se šíří mezi novináři, že by měla ve funkci skončit také předsedkyně parlamentního výboru pro zdravotnictví Jana Bittó Cigániková z SaS. S tou byl premiér nedávno ve sporu.

S vnitrokoaličními problémy se však slovenský kabinet potýkal již delší dobu a neshody se netýkaly pouze zdravotnictví a současné pandemie. Strana Jsme rodina Borise Kollára má další požadavky týkající se například odkladů exekucí nebo úvěrových splátek.

Reklama

Doporučované