Hlavní obsah

Křivé výpovědi, smyšlené korupce. Slovenskem hýbe velký policejní skandál

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Soudce bratislavského soudu rozhodne, zda pošle do vazby prozatímního šéfa policejní inspekce a další čtyři obviněné osoby. Situací v bezpečnostních složkách se plánuje zabývat i orgán slovenské Národní rady.

Článek

Slovenský prokurátor v úterý obvinil ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti prozatímního šéfa policejní inspekce Petera Scholtze, který byl zadržen již v pondělí. Stíhání čelí také všichni čtyři zadržení vyšetřovatelé elitní policejní jednotky NAKA, a to podle tisku v souvislosti s jejich postupem při vyšetřování jedné zločinecké skupiny i samotné policejní inspekce či pro podezření z manipulace se svědeckou výpovědí.

Podle slovenské tiskové agentury TASR, která se spojila s mluvčím tamní Generální prokuratury, by obvinění nyní mohli skončit ve vazbě. „Prokurátor podal dne 15. září návrh na vazební stíhání pěti obviněných osob, a to z důvodu, aby neovlivňovali svědky a nepokračovali v páchání trestné činnosti.“

Důvody stíhání Scholtze, kterého ministr vnitra Roman Mikulec pověřil řízením policejní inspekce letos v červnu, jsou zneužívání pravomocí veřejného činitele a zločin maření spravedlnosti. Scholtz dříve pozastavil činnost vyšetřovatelce, jež stála v čele týmu prověřujícího podezření, že vyšetřovatelé NAKA navádějí svědky ke křivé výpovědi.

Jednu z akcí, kterou v této souvislosti uskutečnila policejní inspekce, dříve přerušil policejní prezident Peter Kovařík. Bratislavská prokuratura ho kvůli tomu v srpnu obvinila a Kovařík následně ohlásil rezignaci.

Zmíněnou čtveřici obviněných vyšetřovatelů – Jána Čurilu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina a Milana Sabotu – spojuje činnost v policejním týmu, který odhaloval například korupci někdejších policejních špiček a jiných citlivých kauz. Jejich obvinění s těmito případy podle médií ale nesouvisí.

Stíhaní kriminalisté byli podle slovenského Denníku N obviněni kvůli tomu, že chtěli vyšetřovat aktivity policejní inspekce na základě vymyšlené korupční a další trestné činnosti. Než však stihli někoho obvinit, zastavila je generální prokuratura. Pro Čurilu a Ďurku jde navíc o druhé obvinění od pondělního zadržení, předtím šlo o obvinění z ovlivňování pravdivosti výpovědí svědků.

Aktuální dění v řadách policie a bezpečnostních složek bude v pátek na mimořádném zasedání probírat i Výbor Národní rady pro obranu a bezpečnost, informoval slovenský web Aktuality.

„Na jednání jsou přizvání generální prokurátor Maroš Žilinka, speciální prokurátor Daniel Lipšic, Úřady inspekční služby a policejního prezidenta zastoupí první viceprezidentka Policejního sboru Jana Maškarová,“ sdělil předseda výboru Juraj Krúpa z politické strany OĽaNO.

Reklama

Doporučované