Hlavní obsah

Služba Jinak podpoří ve Frenštátě lidi s duševním nebo mentálním postižením

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Duševně nebo mentálně postiženým lidem bude od ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku pomáhat sociální služba nazvaná „Jinak“.

Článek

Bude jim poskytovat podporu při samostatném bydlení. ČTK to řekla mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová.

Sociální služba Jinak je určena lidem, kteří se rozhodnou zkusit samostatně žít, ale pro některé základní životní činnosti potřebují podporu. „Služba jim pomůže sedm dní v týdnu zvládnout samostatný život. Je to řešení i pro pečující, kteří se o tyto dospělé starají, a budou hledat cestu, jak je připravit i do budoucna pro samostatný život,“ uvedla vedoucí městského odboru sociálních věcí Jana Prášková.

Služba Jinak podle ní může poskytnout podporu i lidem, jejichž situace se natolik zlepší, že mohou zkusit přejít z chráněného bydlení s vyšší mírou podpory do samostatného bydlení. „V průběhu měsíce října a listopadu budou probíhat individuální pohovory s možnými klienty,“ uvedla Vašendová.

Zastupitelé schválili začlenění Jinak do městské základní sítě služeb. „Co se týká financování, tak jako u ostatních sociálních služeb zařazených do základní sítě, zastupitelé deklarovali spoluúčast našeho města ve výši 20 procent oprávněné provozní ztráty v daném kalendářním roce. Konkrétně pro rok 2022 to bude maximálně částka 347.000 korun,“ uvedla Prášková.

Reklama

Doporučované