Hlavní obsah

Slzný plyn v obchodním centru. V Hongkongu se demonstruje i o Vánocích

Policie v Hongkongu opět tvrdě zasáhla proti demonstrantům.Video: Reuters

 

Reklama

V Hongkongu se nepřestává demonstrovat ani o vánočních svátcích. Stovky protestujících prošly 25. prosince vánočně ozdobeným obchodním centrem. Policie opět tvrdě zasáhla.

Článek

Už více než půl roku se v Hongkongu, který patří pod čínskou samosprávu, protestuje proti politice centrální Číny. Demonstranti chtějí demokratické reformy. Po vítězství opozice v tamních volbách se situace mírně uklidnila. Přes Vánoce ale mezi policií a demonstranty opět vypukl boj.

Stovky demonstrantů v černém oblečení, s obličeji zakrytými maskami prošly na první svátek vánoční obchodními centry, kde skandovaly demokratická hesla. Policisté v jednom obchodním domě zasáhli slzným plynem. Ten použila policie i v ulicích ve čtvrti Mong Kok. Situace se vyostřila i ze strany demonstrantů, kteří začali příslušníky policie slovně urážet.

„Jsem zklamaný, že vláda stále nereagovala na žádný z našich požadavků,” řekl agentuře Reuters 28letý zaměstnanec restaurace, který se zapojil do protestu ve čtvrti Mong Kok.

Slzný plyn, pepřový sprej a obušky nasadila hongkongská policie proti demonstrantům i na Štědrý večer. Podle policejních zpráv demonstranti stavěli v ulicích zátarasy, ničili semafory, výklady obchodů a v nákupních centrech házeli po policistech deštníky a jiné předměty. Zdravotnické úřady dnes uvedly, že při srážkách bylo v noci na dnešek zraněno 25 lidí.

Carrie Lamová, správkyně Hongkongu, kterou demonstranti kritizují za „poslušnost” směrem k čínské politice, okomentovala vánoční potyčky na svém facebookovém profilu jako „zkažené Vánoce skupinou sobeckých výtržníků”.

Protesty v Hongkongu trvají už sedm měsíců. Začaly v červnu, původně proti plánovanému zákonu o vydávání podezřelých lidí do pevninské Číny. Postupně se z nich staly projevy nesouhlasu se zasahováním Číny do záležitostí Hongkongu, který se pod čínskou správu vrátil v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Doporučované