Hlavní obsah

„V protestech pokračujeme.“ Seznam mluvil s vítězi voleb v Hongkongu

Foto: Profimedia.cz

V Hongkongu se protestuje už déle než šest měsíců.

Reklama

„Pro Hongkong je to trochu jako zázrak, ale doufáme, že to bude mít i nějaký efekt.” Tak Seznamu popsala nedělní vítězství v komunálních volbách v Hongkongu prodemokratická kandidátka Leticia Wong Man-huenová. Její tábor drtivě porazil propekingské politiky. Zatímco prodemokratičtí kandidáti si v hlasování uzmuli 347 křesel, propekingští uchazeči jich získali jen 60.

Článek

Sedmadvacetiletá Wong Man-huenová z hnutí Civic zvítězila ve volebním obvodu City One v okrsku Sha Tin nad propekingským kandidátem Ka-wing Wongem. Před vstupem do politiky o ní psala jako novinářka, později se zajímala o změnu ve společnosti jako konzultantka na poli sociálních inovací.

„Doufáme, že volby hongkongské vládě ukázaly vůli lidu a že ji donutí naslouchat našim pěti požadavkům. A my s nimi teď na členy vlády můžeme dál naléhat,” řekla Wong Man-huenová s odkazem na podmínky, jejichž splnění požadují účastníci šestiměsíčních protestů v Hongkongu.

Foto: Inmediahk.net

Leticia Wong Man-huenová.

Do vedení okrsků se dostaly i známé tváře, třeba aktivista Ken Tsang z okrsku Ma Tau Wai. „Omlouvám se, mám vykřičené hlasivky,” řekl na začátku našeho hovoru Tsang s tím, že jde o následek vítězné neděle. V boji za demokracii v Hongkongu se angažuje už delší dobu. Při deštníkové revoluci, tedy protestech v roce 2014, o Tsangovi psala i média – byl jednou z obětí policejního násilí.

Foto: Voacantonese

Ken Tsang v roce 2016.

„Nemůžeme toho moc změnit“

Porážka propekingského tábora má spíše symbolickou hodnotu. Prodemokratičtí kandidáti nebudou mít od ledna, kdy do funkce radních nastoupí, nijak výraznou moc.

„Městský úřad není zrovna mocná instituce. Nemůže toho moc změnit, a to ani ve společnosti, nemá totiž výkonnou moc. Pokud by ale vláda chtěla změnit něco přímo v našem okrsku, jde to přes nás – šla by za námi pro radu, případně bychom dali dohromady názory lidí z oblasti,” řekl Seznamu aktivista Tsang. Jeho úřad bude moci rozhodovat spíše o záležitostech, jako je doprava nebo obecné zlepšování kvality života.

Hongkonžan ale uvedl, že hlavním programem je stále snaha o naplnění pěti požadavků prodemokratických demonstrantů na hongkongskou vládu. Tím nejurgentnějším je žádost o nezávislé vyšetření policejního násilí. Právě nad policií komunální úřady moc nemají.

„Ty požadavky musí naplnit. Protesty jinak budou pokračovat, stejně jako narůstající tlak vycházející z mezinárodní společnosti,” uvedl.

Demonstrace, které vykročily už do pětadvacátého týdne, tak po nedělních volbách nekončí. „Samozřejmě, že lidé budou dál protestovat. V tuto chvíli je spíš otázka, jakým způsobem,” podotkla pro Seznam i prodemokratická kandidátka Wong Man-huenová. „Někteří říkají, že nás výsledek voleb uspokojil a že už nebudeme bojovat v ulicích. Většina protestujících ale chápe, že vítězství v komunálních volbách není to hlavní, čeho bychom rádi dosáhli,” vysvětlila Seznamu.

Ztracené iluze

Oba prodemokratičtí kandidáti se shodli, že od propekingské vlády spolupráci nečekají. „O hongkongské vládě jsme už ztratili iluze. Carrie Lamová (správkyně Hongkongu) popírá skutečné požadavky, které Hongkonžané mají,” řekla Wong Man-huenová. „Někteří z nás zvolených nejsou ani členy nějaké politické strany. Jsme často jenom lidé, kteří stojí vůči propekingské vládě v opozici,” doplnil aktivista Tsang.

K nepochopení dochází i ze strany Pekingu jako takového. „Očekávám od Číny nějakou reakci, ale nejsem už moc optimistická, protože dosud vždy docházelo z jejich strany ke špatnému posouzení situace. Možná na základě nějaké lživé informace, možná to ale dělají schválně,” uvedla prodemokratická kandidátka.

„Čeká nás ještě dlouhá cesta“

Jediné, po čem lidé podle ní touží, je autonomie na vysoké úrovni a svoboda, kterou Hongkong měl do roku 1997. „Doufáme, že se rozhodnou pro správnou věc, ale to oni nikdy neudělají,” řekla.

Vyloučená podle ní není ani vojenská intervence ze strany Číny. „Bojíme se toho už od června, kdy začaly protesty. Nemyslím si, že by teď došlo k tomu, že by armáda dorazila do Hongkongu a řekla, že teď zabije naše lidi. Zaslechla jsem ale různé řeči o tom, že se vojáci vmísili mezi policisty. Nemám pro to samozřejmě důkaz, ale myslím, že kdyby Čína chtěla zasáhnout, udělá to tímto způsobem,” připustila nově zvolená radní.

Ne všichni lidé v Hongkongu vnímají Čínu negativně. „Někteří, především ti okolo šedesáti, sedmdesáti let, Čínu milují. Ne čínskou komunistickou stranu, ale Čínu jako zemi. Zato mladí lidé si k ní žádné citové pouto nevytvořili, chtějí se od ní odtrhnout. Je potřeba v tomto ohledu dosáhnout nějakého konsenzu,” řekla Wong Man-huenová. „Čeká nás ještě dlouhá cesta,” dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované