Hlavní obsah

Za čtyři roky na dvojnásobek. Z hovězího se stalo luxusní zboží

5:07
5:07

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Inside Talks s Karlem Pilčíkem, majitelem MP Krásno a expertem Inside Talks na potravinářský průmysl. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Cena hovězího masa za poslední čtyři roky vyrostla téměř na dvojnásobek a stále šplhá výš. Je o něj totiž enormní zájem a čeští chovatelé ho ve velkém vyvážejí, říká šéf MP Krásno Karel Pilčík.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ceny hovězího na rekordu – ještě v prosinci roku 2021 stála hovězí půlka 99 korun za kilogram – dnes je to téměř 180 korun. „A to není konečná cena, stále to roste,“ varuje v pořadu Inside Talks Karel Pilčík, šéf MP Krásno, které zpracovává maso a produkuje také uzenářské výrobky.

Půlka je řeznický termín a označuje půlku poraženého zvířete, která se nejčastěji vyskytuje ve velkoobchodu.

Upozorňuje, že spolu s extrémním růstem cen půjde logicky dolů spotřeba. Ta se pohybuje okolo devíti kilogramů ročně na osobu a v loňském roce po delší době vzrostla. „Troufám si říct, že letos to bude o dvě kila snížené. Ta cena je prostě obrovská,“ upozorňuje Pilčík.

Cena, která tu nikdy nebyla

„Takovou cenu nikdo nepamatuje a ani takový cenový skok tu nikdy s žádným masem nebyl. Za to, za co dnes nakupujeme živé, za to se v minulosti prodávalo. Je to ale logické, když od nás Poláci, ale i další státy jako třeba Kazachstán nakupují dráž, zemědělci se chytili příležitosti, “ dodává Pilčík podle kterého se z hovězího může stát luxusní záležitost, kterou si už nebude moci dovolit každý.

„Třeba svíčková už dnes stojí 1300 korun. Zatím není problém ji prodat, ale už teď je spotřeba nižší. Je vidět že zájem skutečně klesá,“ dodává. Zdražení jednotlivých částí hovězího masa není navíc rovnoměrné

„Například steakové maso nebo žebra na polévku není až takový problém prodat. Naproti tomu u kýty je to jiné. Ta už s prominutím překáží, takže maso z kýty musí cenově dolů na úkor toho, že přední maso zdraží ještě víc. Kýta je pak cenově podhodnocená, naopak u předního masa je to nadhodnocené,“ dodává Pilčík.

Velké vývozy za hranice

Za růstem cen je podle Pilčíka obří poptávka ze zahraničí a velké vývozy – například do Kazachstánu.

„Česká republika za loňský rok vyvezla nějakých 270 tisíc hovězího dobytka – chovného i jatečného. To je obrovské číslo. Česká republika byla v přebytku. Dnes zase maso nemáme. Nakupují Poláci, nakupují Maďaři, Rakušané, dokonce i Italové. Předpokládám, že gró těchto zvířat skončí rituální porážkou. To je zase Turecko a všechny muslimské země,“ jmenuje Pilčík podle kterého cena určitě dolů nepůjde. Hovězí maso totiž v tuto chvíli nemá ani Severní Amerika či Rusko a právě tam teď vyváží Argentina či Brazílie.

A stejně, jako se ze země ve velkém vyváží hovězí maso, je to i s drůbežím. Podle Pilčíka je odhad vývozu kuřat mezi 12 až 15 miliony kusů mimo republiku. „Poláci drůbež nemají, tak nakupují u nás a přeplácejí třeba o čtyři koruny v živém,“ dodává Pilčík.

Naopak u vepřového masa se cena nemění, a to i přesto, že Čína v září zvýšila clo na dovoz vepřového masa z 15 procent na 62 procent. Zatím se to ale v cenách nijak nepromítlo a stejnou cenu si toto maso drží už zhruba půl roku.

Odlesnění? Nevíme jak, ale už víme pokuty

Výrobci i obchodníci navíc očekávají do budoucna další zdražení. Tentokrát v souvislosti s očekávanými regulacemi a nařízeními EU, která mohou omezit množství masa na trhu. „To je třeba i odlesňování, u kterého ale vůbec nevíme, co bude. Od 1. ledna by to mělo fungovat, Evropa ale nakonec lehce couvla a přiznala, že jejich software není připravený, takže se baví o tom, že to odloží o půl roku až dva roky. Zaplaťpánbůh se hledá zjednodušení,“ říká Pilčík.

Inside Talks

Pořad, ve kterém Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírá zákulisí byznysu. Tito insideři popisují, jakými tématy žijí průmysl, potravinářství, reality, startupy, finance, energetika nebo automobilový průmysl, a vysvětlují klíčové momenty a souvislosti.

Insidery je tato skupina šéfů:

  • Tomáš Kolář z Linetu
  • Petr Palička z realitní divize EP Real Estate
  • Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT
  • Tomáš Spurný z Moneta Money Bank
  • Martin Durčák z ČEPS
  • Karel Pilčík z MP Krásno
  • Jan Romportl z Elin.ai
  • Michal Nýdrle ze společnosti Next Wealth

Nové nařízení se týká komodit, jako je káva, kakao, palmový olej, sója, hovězí maso, dřevo a kaučuk. Ukládá firmám povinnost dokládat, že tyto suroviny nepocházejí z půdy odlesněné po 31. prosinci 2020.

Stávající návrh totiž obsahoval mnoho nejistot a prodlev. Například vygenerovat specifický kód, který Unie požaduje, totiž mohlo trvat i 24 hodin, což je při expedici masa nepředstavitelně dlouho. Navíc v momentě, kdy by obchodník zjistil, že maso skutečně pochází z odlesněných oblastí, nesmí s ním obchodovat, a ani ho nemůže vrátit. „Takže pak máte dvě možnosti, buďto to jde do kafilérky, anebo to někde darovat,“ varuje Pilčík. Zákon v aktuální podobě by podle něj mohl masné výrobky zdražit zhruba o 5 až 10 procent.

Původní návrh navíc počítal s poměrně velkými pokutami - až 4 procenta ročního obratu včetně konfiskace zboží. „Z toho úplně rostu. Když mi někdo řekne, že ještě vůbec neví, jak to má fungovat, a přijde jako první s pokutami. Kde jsme?“ ptá se Pilčík.

Doporučované