Hlavní obsah

Smrt Arabům, křičí na stadionech. Teď chce Arab koupit jejich tým

Foto: Profimedia.cz

Fanoušek Bejtaru Jeruzalém ukazuje tričko rasistické skupiny La Familia.

Reklama

Podpis mírové smlouvy mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty může mít nečekané důsledky. Do rukou arabského vlastníka se může dostat fotbalový tým Bejtar Jeruzalém, známý svou krajně pravicovou fanouškovskou základnou.

Článek

O pokroku v jednání mezi majitelem Bejtaru Jeruzalém a nejmenovaným byznysmenem ze Spojených arabských emirátů informoval izraelský server Ynetnews. Už v minulém týdnu se objevily informace, že má arabský investor zájem o některý z izraelských fotbalových klubů.

Konkrétní nabídku pak současný majitel Bejtaru dostal po zveřejnění dohody o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Moše Hogeg byl také pozván do Dubaje, kde by se měl s potenciálním investorem setkat. Není přitom jasné, zda chce arabský byznysmen koupit celý klub, nebo jen podíl v něm.

V případě Bejtaru je informace o možném prodeji arabským investorům více než překvapivá – jeruzalémský klub je totiž známý svými vazbami na krajní pravici a část jeho fanoušků neskrývá své protiarabské postoje. Tým také nikdy neangažoval arabského hráče.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Bejtaru před zápasem proti francouzskému AS Saint-Étienne.

Bejtarští ultras si říkají „La Familia“. Nedávno se o této skupině radikálních fanoušků psalo v souvislosti s demonstracemi proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi – část fanoušků v ulicích Jeruzaléma napadla pokojně protestující Izraelce, několik jich muselo být ošetřeno v nemocnici.

Na stadionech pak fanoušci Bejtaru občas skandují heslo „Smrt Arabům“, opakovaně také vyvolávali jméno Jigala Amira, krajně pravicového extremisty, který v roce 1995 zavraždil tehdejšího premiéra a mírotvůrce Jicchaka Rabina.

V roce 2013 pak část fanoušků klubu vyhrožovala násilím, protože angažoval dva muslimské hráče původem z Čečenska. Když pak jeden z nich skóroval, několik stovek ultras opustilo na protest stadion.

Emirátským investorem do klubu má být byznysmen z Abú Dhabí, který se s Hogegem dobře zná a dělali spolu i byznys. Po podpisu mírové smlouvy bude podle něj možné vstoupit i do fotbalu.

Na otázku, co říká rasismu fanoušků Bejtaru vůči arabským hráčům, odpověděl: „Rasismus má kořeny v hlouposti a strachu z ostatních,“ citoval ho deník The Jerusalem Post.

„Sport je globálním jazykem obdařeným tolerancí a mírem mezi lidmi a národy. Fanoušci Bejtaru brzy pochopí, že lidé ve Spojených arabských emirátech chtějí mír,“ dodal a vyzval své spoluobčany, aby se pokusili v Izraeli také investovat nebo aby uzavírali partnerství s izraelskými podniky.

Hrozby žalobou na rasisty zabraly

Nynější vlastník Hogeg, který koupil klub v roce 2018, se proti rasismu mezi fanoušky snaží bojovat, vstup arabského investora by mohl být součástí jeho strategie.

Hogeg rozhodl, že fandům, kteří se projevují rasisticky a nenávistně, napíše klub dopis, v němž je obviní z poškozování pověsti klubu a pohrozí jim žalobou. A zdá se, že jeho taktika vychází, rasistických incidentů radikálně ubylo a na stadion se vracejí sponzoři a rodiny, které odrazovala špatná image klubu.

„Nesnažím se nikomu zničit život ani být jejich matka či otec. Nesnažím se je vzdělávat, to není moje práce,“ řekl v loňském rozhovoru pro BBC. „Když si to (rasismus) ale přinesou na stadion a jednají tak, že to vrhá špatné světlo na všechny i na náš národ, nemohu to tak nechat,“ vysvětlil svou motivaci. Hogeg věří, že hrozba soudem by fungovala i jinde, a doporučuje stejnou taktiku i UEFA.

O tom, že se poměry v Bejtaru změnily, svědčí i loňský přestup Aliho Mohameda. Hráč z Nigeru je sice křesťan, když ale přišel do Bejtaru, část fanoušků protestovala kvůli jeho muslimskému jménu a narušila předsezonní akci na tréninkovém hřišti. Když ale v listopadu vstřelil ve žlutočerném dresu Bejtaru první gól, tribuny bouřily radostí, což se moc nečekalo. „Nejlepší chvíle pro mě byla ta, když dav skandoval jeho jméno,“ vyprávěl Hogeg.

Reklama

Doporučované