Hlavní obsah

Smrt z rukou atentátníka: Starosta Gdaňsku útok nožem nepřežil

Repro: Gazeta Wyborcza.Video: Šimon Trantina, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Polsko je v šoku. Politik Pawel Adamowicz, kterému během nedělního charitativního koncertu zasadil útočník několik ran nožem do hrudi a do břicha, přes veškerou péči lékařů podlehl svým zraněním.

Článek

Třiapadesátiletý Pawel Adamowicz prohrál svůj boj o život.

Mladý Polák podezřelý z vraždy Adamowicze si nedávno odpykal trest vězení za přepadení několika bank. Během pobytu za mřížemi se u něj objevily psychické problémy a soudní psychiatr mu diagnostikoval paranoidní schizofrenii, napsala polská média. Útočník zasadil politikovi několik bodných ran v neděli večer během hojně navštěvovaného charitativního koncertu, jehož výtěžek jde na polské zdravotnictví.

„Dosud jsme žili v představě, že Polsko je zemí, kde je riziko politického násilí a terorismu nízké,“ uvedl pro týdeník Do Rzeczy bývalý šéf polské diplomacie Radosław Sikorski. Sám momentálně objíždí Polsko s knihou, kterou napsal o zákulisí politiky. A přiznal se, že cítí strach: „Napadlo mě to. Při propagaci knihy v Kaliszi přišel jeden host, který na mě cosi křičel... Bezpečnost země a politiků by se měla brát vážně."

Stavěl se za práva menšin

Oblíbený Pawel Adamowicz byl starostou Gdaňsku již od roku 1998, do funkce byl pošesté zvolen loni v listopadu. Zastupitelem byl od roku 1990. V 80. letech byl členem protikomunistického odborového svazu Solidarita, zajišťoval organizaci klíčové stávky v loděnicích a továrnách v roce 1988.

Kromě toho organizoval také studentské protikomunistické aktivity. Spoluzakládal a vedl jedny z prvních opozičních spolků v Polsku – Kongres liberálů, později Gdaňský politický klub. I díky tomu byla tehdejší vláda ochotna jednat s opozicí u jednoho stolu už před pádem režimu v zemi v roce 1989.

Adamowicz získal za své tehdejší jednání i postoje v roce 2014 vyznamenání od prezidenta Bronisława Komorowského. Ocenil jej i papež Jan Pavel II. vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice.

Byl považován za liberálního politika, který se často a aktivně zasazoval za prosazování práv menšin. V konzervativním Polsku se osobně zapojoval třeba do pochodů Gay Pride. Loni se zastal gdaňské židovské komunity poté, co na místní synagogu zaútočili vandalové. Na jeho kariéře se dá najít jen jeden škraloup – před pár lety měl problémy s rozpory ve svém daňovém přiznání. Ale nikdy kvůli tomu nebyl souzen.

Kritický stav

Adamowicz o život bojoval v nemocnici téměř den.

Primář fakultní nemocnice v Gdaňsku Tomasz Stefaniak novinářům v pondělí dopoledne řekl, že starosta prodělal pětihodinovou operaci, během které obdržel 41 krevních transfuzí. Několik dárců krve se nabídlo pro případ, že by mělo hrozit vykrvácení.

Útočník Adamowiczovi poškodil aortu, největší tepnu lidského těla, která ze srdce rozvádí krev. Adamowicz zároveň utrpěl i rozsáhlá zranění v oblasti břicha.

Ošetřující lékař Jerzy Karpińský řekl krátce po poledni novinářům, že to, co potřebují, je jen víc času, aby mohli dál bojovat. „Je to relativně mladý muž a zdravý člověk bez žádných jiných zdravotních problémů. Je naděje, že to zvládne a jeho tělo se vrátí do normálního fungování. V tuto chvíli je ale situace kritická, dýchají za něj přístroje," řekl.

Manželka Adamowicze Magdalene Adamowiczová byla v době útoku v Londýně. Mluvčí vlády Joanna Kopcińská stanici ZET NEWS potvrdila, že pro ni bylo posláno letadlo.

Vrah vinil Adamowiczovu bývalou stranu

Polská média zatím přinášejí podrobnosti i o útočníkovi. Na koncert přišel s kartičkou média. Kolem osmé večer se údajně právě díky novinářské akreditaci dostal na pódium a starostu pobodal. Vypukl zmatek, útočník z pódia křičel, že Adamowicze zabil. A že byl politik spoluzodpovědný za jeho nespravedlivé uvěznění.

„Nevinný jsem seděl ve vězení. Občanská platforma mě mučila. Právě proto zemřel Adamowicz," vykřikoval podle listu Gazeta Wyborzca sedmadvacetiletý útočník Stefan W. Narážel na fakt, že byl za vlády liberální strany Občanské platformy, jejímž byl dříve Adamowicz členem, odsouzen k pěti a půl roku vězení. Soud mu sečetl čtyři bankovní loupeže v Gdaňsku, při nichž si v roce 2013 dohromady odnesl necelých 16 tisíc zlotých (95 tisíc korun).

Peníze tehdy vydával za „taxíky, jídlo a kasina", jak sám řekl soudu. Z rodného Gdaňsku se vypravil rovněž na výlet do Varšavy a na krátký pobyt na Kanárské ostrovy. Než začal loupit, žil z peněz matky a dalších příbuzných, žádnou práci si nehledal.

Policejní mluvčí Mariusz Ciarka potvrdil, že Stefan W. skutečně byl nedávno propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za vyloupení banky. Policie nyní prošetřuje autenticitu mediální akreditace, pomoci níž se ke starostovi dostal.

Posledním politicky motivovaným útokem v Polsku byl atentát v roce 2010 v sídle strany Právo a spravedlnost ve městě Lodž. Tehdy útočník vtrhl do kanceláře, kde zastřelil dvaašedesátiletého Marka Rosiaka, poradce europoslance Janusze Wojciechowského. Při zatýkání řekl, že chtěl zabít předsedu strany Jaroslawa Kaczyńského.

Reklama

Související témata:

Doporučované