Hlavní obsah

Pohled na vypuštěný aquapark. Na dně bazénu se radí zaměstnanci

Provozní porada zaměstnanců aquaparku ve vypuštěném bazénu.

Reklama

Uvolňování opatření kvůli koronaviru pokračuje, někteří na znovuoživení byznysu přesto stále netrpělivě čekají a počítají ztráty i ušlý zisk. Aquaparky a wellness zařízení se otevřou až v červnu – mezi posledními.

Článek

Aquapark Čestlice je nejnavštěvovanějším místem ve Středočeském kraji a patří mezi pětici nejnavštěvovanějších turistických cílů v Česku vůbec. Každoročně přivítá více než milion návštěvníků. Nyní je ale celý areál včetně bazénů a vodního světa poprvé v historii kompletně vypuštěný. Poprvé od otevření v roce 2008.

Nejistota a ztráty desítek milionů

Ani po tiskové konferenci, na které vláda představovala plán rozvolnění, konkrétně o jejich byznysu nic nepadlo. Až v dalších dnech vyšlo najevo, že aquaparky mohou stejně jako nákupní centra otevřít mezi posledními, v červnu. Podle vedení aquaparku ale stále chybí přesnější kritéria. Podmínky, za kterých mohou areály znovu provozovat.

Vzhledem k tomu, že průměrný měsíční obrat se v Čestlicích pohybuje kolem patnácti až dvaceti milionů korun, jsou tady už poněkud nervózní.

+4

„V letních měsících je to dokonce trojnásobek běžného obratu. Proto nás velmi znepokojovala ta nejistota, kdy budeme moci otevřít. Lidé nás bombardovali dotazy. Hranice se asi letos neotevřou, lidé chtějí dovolenou u vody v Česku,“ říká Vladana Horáková, generální ředitelka Aquaparku Čestlice.

Nejhorší byla a stále je podle ní nejistota. Nejdřív termínu, teď konkrétních opatření, která budou muset splnit. Nebylo o co se opřít, jak rozplánovat finance, náklady i záměry. Udržet takový areál přitom stojí téměř dvacet milionů měsíčně. Jen náklady na mzdy představují devět milionů.

Aquapark Čestlice

Patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v České republice.

Každoročně přivítá více než milion návštěvníků.

Má 250 zaměstnanců, 120 stálých.

Měsíční obrat činí 15–20 milionů korun, v létě až trojnásobek.

„Jsme sektor služeb, kde vše stojí na zaměstnancích. I při minimálním provozu navíc musíme mít kvůli bezpečnosti obsazené všechny pozice. Strojníky, technology, plavčíky,“ popisuje žena, která má na starosti zhruba 250 lidí včetně sezonních zaměstnanců.

„My jsme nutnost uzavírky naprosto akceptovali a pochopili, byla to skutečně krizová situace a se zdravím se nehazarduje. Naopak jsme si řekli, že máme šanci se pustit do oprav, které při běžném provozu nelze realizovat. Uvnitř areálu i v zázemí proto panuje velmi čilý stavební ruch. A samozřejmě topíme, svítíme, uklízíme. Tyhle náklady se moc neliší od běžného stavu, kdy jsme v provozu,“ vysvětluje.

Zaměstnanci na procentech, externisté ven

Na 120 stálých pracovníků, ale i těch dalších 130 zatím udrželi na hlavní pracovní poměr. S okamžikem uzavírky však přestali zadávat práci všem externistům, kteří pracovali na dohodu, a osobám samostatně výdělečně činným, jako třeba terapeutům.

Vladana Horáková

Generální ředitelka Aquaparku Čestlice.

Pro Vienna House v minulosti otevřela a vedla v Praze 4 hotely, řídila hotelovou skupina OREA.

Od roku 2008 působí v top managementu Aquapalace Resortu, hotelu i aquaparku.

Souběžně vede hotelovou skupinu Golden Apple Hotels, která se specializuje na řízení wellness a lázeňských hotelů.

Působí jako odborná asistentka na katedře hotelnictví Vysoké školy hotelové v Praze.

Podobně jako mnozí další požádali o osmdesátiprocentní kompenzaci osobních nákladů z programu Antivirus. Stále ale musí zhruba tři miliony měsíčně doplatit ze svého, což podle nich při nulových tržbách není dlouhodobě udržitelné. Přesto neřeší, zda může být tak finančně nákladný provoz likvidační. „Tuhle myšlenku si nechceme ani připouštět,“ říká Vladana Horáková.

Po otevření provozů zde budou platit stejně jako jinde přísná kritéria. „Umíme zajistit termokamery, regulaci počtu návštěvníků i bezpečný bezkontaktní pohyb v šatnách s odstupy. Navíc viry se vodou nešíří, naopak naše bazénová voda je proti virům a baktériím ošetřena několikastupňově – filtry, UV lampami, ozonizací a chlorem,“ dodává ředitelka aquaparku.

Reklama

Doporučované