Hlavní obsah

Snadno uhodnutelná hesla jako největší pomocník hackerů. Jaké heslo nejlépe ochrání váš online účet?

Miliony účtů ve Velké Británii, jež se staly cílem kyberútoků, chránilo příliš slabé heslo.Video: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Heslo „123456“ internetový účet rozhodně neochrání, britská studie ukazuje, že podobná snadno uhodnutelná hesla figurují ve většině případů, kdy se hackeři nabourali do soukromých online účtů. Experti z britského centra pro kyberbezpečnost proto radí, jak vytvořit heslo, které účty uživatelů ochrání a zároveň je snadno zapamatovatelné.

Článek

Uživatelé internetu dostatečně nechrání svoje účty. Používají totiž snadno uhodnutelná a příliš jednoduchá hesla, jako „12345” nebo prostě „heslo”. Vyplývá to ze studie britského Národního centra pro kyberbezpečnost (NCSC). Studie podle stanice BBC pomohla odkrýt některé mezery v přehledu obyvatel o kybernetické bezpečnosti, kvůli kterým by se mohli stát snadným terčem útoku.

Z průzkumu, který využil databázi prolomených účtů, vyplynulo, že kombinace „123456” figurovala ve více než 23 případech prolomených hesel. Druhou příčku zaujala o něco „rafinovanější” kombinace: „123456789”.

Na nejvyšších příčkách také figurovalo heslo „qwertz”, tedy prvních pět písmen v horním řádku anglické klávesnice. Další místa pak zaujala kombinace „password” (heslo) nebo „1111111“.

Stejně nebezpečné je podle expertů, které BBC oslovila, použití vlastního jména nebo názvu oblíbených kapel či sportovních klubů. Nejčastějším týmem, který uživatelé v heslech používali, byl fotbalový tým Liverpoolu. Ze superhrdinů pak v četnosti výskytu vévodil Superman.

Ze studie také vyplývá, že 42 procent Britů očekávalo, že přijdou kvůli online podvodu o peníze, pouze 15 procent pak uvedlo, že si jsou jistí, že dokážou dostatečně zabezpečit svoje online účty. Méně než polovina zpovídaných také uvedla, že by ke svému hlavnímu e-mailovému účtu měla jiné heslo než k ostatním účtům.

„Opětovné použití hesla je velké riziko, jemuž se ale lze vyhnout. Nikdo by neměl chránit svoje data heslem, které jde snadno uhodnout,” uvedl pro deník Guardian technický ředitel NCSC Ian Levy. „Použití těžko uhodnutelných hesel je silným prvním krokem (k zabezpečení).”

Jak tedy vymyslet heslo, kterým bychom mohli zabezpečit svůj účet a zároveň ho nezapomněli nebo si ho nemuseli zapisovat?

„Použití silných hesel je základním krokem k zapezpečení účtu. Doporučujeme zkombinovat tři náhodná, ale snadno zapamatovatelná slova. Buďte kreativní,” líčí Levy.

Reklama

Doporučované