Hlavní obsah

Sněmovna nevyšla, tak se Robinsonovi ozval Rath. Kvůli zdravotním problémům ale Brit nedorazil

Foto: Profimedia

Tommy Robinson.

Reklama

Nejvýraznější tvář britské extrémní pravice Tommy Robinson dostal původně pozvánku vystoupit ve Sněmovně na konferenci, ta nakonec kvůli kritice neproběhla.

Článek

Ani druhá možnost Tommymu Robinsonovi veřejně vystoupit v Česku nevyšla. Nejprve měl lídr britské krajní pravice promluvit ve Sněmovně na konferenci Rodina a její práva v 21. století, kterou po kritice zrušil poslanec Milan Pour (hnutí ANO), jenž akci zaštiťoval.

Poté přišla s nabídkou dát prostor třikrát trestanému recidivistovi politická strana Česká Suverenita. „Chtěli jsme napravit špatnou reputaci českých politiků, kteří zrušili přednášku Tommyho Robinsona a dát mu možnost vystoupit,“ uvedl David Rath, který je za Českou Suverenitu lídrem kandidátky do eurovoleb, na tiskové konferenci svolané právě pro Robinsona.

Ani to nevyšlo. Robinsona zradilo zdraví, a musel tak zůstat na hotelovém pokoji. „Dostali jsme zprávu, že se jeho zdravotní stav natolik zhoršil, že se necítí být v kondici vystoupit před českou veřejnost a odpovídat na otázky,“ vysvětlil Rath Robinsonovu absenci. Důvodem je pravděpodobně silná alergická reakce.

Robinson, vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon, dříve šéfoval krajně pravicové Anglické obranné lize (EDL). Tato organizace, vzniklá kolem fotbalových hooligans a napojená na neonacisty, se zaměřuje na protiislámské demonstrace. Robinson byl také členem krajně pravicových stran BNP a BFP a podílel se na založení britské protiislámské organizace Pegida UK. V současnosti je poradcem šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Mýty a fakta o Tommym Robinsonovi.

Britský aktivista byl v minulosti opakovaně odsouzen za napadení a podvody a také za vyhrožování nebo držení padělaných dokladů. Naposledy byl odsouzen za pohrdání soudem. Podle obžaloby porušil Robinson, který se sám označuje za novináře, úřední embargo na zveřejňování informací ze soudu týkajícího se hromadného znásilnění.

Robinson zveřejnil videozáznam z jednání, ačkoliv média nesměla s ohledem na oběti o průběhu procesu informovat. Odvolací soud loni rozsudek nad Robinsonem zrušil, nařídil nové líčení a aktivistu propustil na kauci.

Reklama

Související témata:

Doporučované