Hlavní obsah

Kdo má v Česku právo na dítě? Poslanci vyloučili svobodné ženy

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík o specifických zdravotních službách.

 

Reklama

Poslanci schválili zákon o specifických zdravotních službách, k němuž si připravili řadu diskutabilních návrhů.

Článek

O zákonu o specifických zdravotních službách mluví ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík poněkud odtažitě. Říká, že je to technická norma přijatá proto, aby zdejší legislativa udržela krok s tou evropskou.

Ve skutečnosti však nad ní otevřeli řadu etických témat a sporů o to, co by měla česká společnost preferovat a co ne.

Jedním z takovým momentů byla pře, zda má stát nově umožnit umělé oplodnění ženám, které žijí single - tedy bez manžela.

Kdo má právo na dítě

Do zákona to navrhl sociální demokrat František Adámek s tím, že nynější stav mimo jiné nutí svobodné ženy, jež touží po vlastním dítěti, k riskantním způsobům jak otěhotnět.

„Zda má žena partnera či její sexuální orientace, by nemělo hrát roli,“ obhajoval svůj návrh.

Řada kolegů však byla proti a byla jich ve Sněmovně většina.

„Je to velmi nepříjemné, že to musím takto říci, ale tímto způsobem se právo na dítě formulovat skutečně nedá," uvedla například Jitka Chalánková z TOP 09.

„Právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva - při veškeré citlivosti a nešťastné situaci těch párů, které se nemohou svého dítěte dočkat," řekla poslankyně, jež pro změnu bez úspěchu navrhovala, aby začali být evidováni dárci spermatu.

Za Adámka se nepostavil ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, i když jeho návrh poslal k ledu diplomatičtější argumentací než poslankyně TOP 09.  „Opravdu se domnívám, že přijetí podobného návrhu bude muset předcházet velmi široká celospolečenská debata,“ řekl před poslanci Ludvík.

A kdo na kastraci?

Poslanci se naopak shodli na tom, že budou nově možné transplantace nepárových orgánů, například dělohy.

„Transplantace dělohy je jedinou možnou léčebnou metodou neplodnosti způsobené pouze nefunkční nebo chybějící dělohou," uvedl sociální demokrat Pavel Antonín, který návrh předložil.

Přijaté paragrafy zákona také nově upravují podmínky pro kastraci u sexuálních násilníků. Na žádost pacienta, jenž ještě nespáchal sexuálně motivovaný trestný čin, ale je vysoká pravděpodobnost, že se tak stane, se snižuje věkový limit z 25 na 21 let.

Reklama

Doporučované