Hlavní obsah

Sněz své vlasy, běloruský student popisuje, jak byl mučen

Svět bez obalu: Běloruský student popisuje, jak byl policií mučen.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V neděli se v Minsku a řadě dalších měst opět konaly velké protesty. Do ulice vyšly desítky tisíc demonstrantů. Policie proti nim použila slzný plyn a také střílela. Při protestech v zemi zatkla celkem 442 lidí.

Článek

Světová organizace proti mučení obvinila Bělorusko ze zločinů proti lidskosti a požádala Výbor pro lidská práva Organizace spojených národů, aby tyto události začal pečlivě sledovat. Uvedla, že má stovky důkazů o mučení lidí v Bělorusku. Také organizace Human Rights Watch prohlásila, že oběti popisují bití, použití elektrických šoků a v jednom případě i znásilnění. Od začátku demonstrací bylo už v Bělorusku i několik protestujících zabito a řada lidí se stále pohřešuje.

Dokládá to i drsný příběh, který popisuje 20letý Aljaksej Kurachou. Byl zadržen 12. srpna během protestů proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Byl mnohokrát zmlácen policií, utrpěl několikanásobná poranění hlavy, mučitelé mu způsobili i několik zlomenin a prodělal traumatický šok. Nyní se léčí v nemocnici v Polsku.

„Byl jsem odvlečen do policejního auta. Bylo tam asi 8 nebo 10 policistů s výzbrojí. Nazývali mě teploušem a donutili mě klečet na kolenou. Pak mi uřízli kus mých vlasů břitvou nebo nožem. Následně mi řekli, abych si lehl obličejem na zem. Začali mě obuškem mlátit do nohou a do zad a řvali: sněz svoje vlasy. Bili mě stále do stejného místa. Ta bolest byla nesnesitelná,“ říká Kurachou.

Policejní mlácení bylo zachyceno i na kameru. Kurachou říká, že předstíral, že je v bezvědomí, aby tak zabránil dalšímu bití. Až poté pro něj nechali poslat sanitku.

„Trvalo to asi 40 minut – po celou dobu, co jsme byli v policejním antonu. Když mě vyhodili ven, zvedli mě dva policisté. Jeden z nich mě uhodil do ucha. Nejprve ale řekl, že budu zastřelen popravčí četou. Hodili mě do dalšího auta. Zatlačili mě až úplně dozadu. Bylo tam několik policistů a klackem tam mlátili mladíka, který vypadal tak na 20 až 22 let. Pořád ho mlátili a ptali se ho pořád na stejné otázky – jaké je jeho heslo do telefonu a podobně. Po nějaké době ho vyhodili z auta. Poté jeden z policistů přišel ke mně a kopl mě do hlavy. Zařval: lehni si obličejem dolů. Uvědomil jsem si, že to je auto určené k mučení lidí, že nechtějí zjišťovat nic o mně nebo kdo mi dal nějaké příkazy a tak podobně. Že mě prostě chtějí jen bít,“ popisuje policejní násilí běloruský student.

Demonstrace, jejichž účastníci požadují odchod Lukašenka a nové volby, pokračují i přes brutální policejní zákroky a zatýkání.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované