Hlavní obsah

Sobotka pro Seznam: Přepíšeme program, budeme se učit u Pirátů

 

Reklama

Předseda ČSSD vysvětluje porážku od Babiše a říká, jak to zařídí, aby se příští rok ve sněmovních volbách neopakovala.

Článek

Bohuslav Sobotka už v sobotu, dvě hodiny po skončení voleb, přiznal, že v těchto krajských volbách jeho strana utrpěla porážku.

Sociální demokracie, která dosud vládla v 11 krajích, bude zahajovat povolební vyjednávání v roli vítěze jenom ve dvou regionech.

„Sociální demokracii se nepodařil najít recept na to, jak zmobilizovat voliče, a zároveň tu působí velmi silný soupeř, hnutí ANO, které těží z toho, že je součástí vlády, a zároveň působí, jako by bylo součástí opozice," řekl pak předseda ČSSD v neděli dopoledne v rozhovoru pro Seznam.

Co s tím udělám

Zároveň Bohuslav Sobotka vůbec poprvé popsal, co teď ČSSD čeká. A jsou to velkolepé plány.

„Musíme být schopni získat více hlasů ve velkých městech, protože jsme tam dopadli výrazně hůř než na venkově," řekl.

„Jednou z věcí, na které se musíme podívat, jsou témata jako ochrana životního prostředí, téma kultury, ale také třeba téma digitální ekonomiky, virtuálního prostoru, kde se pohybuje mladá generace, témata, kterými se zabývají Piráti," říká Sobotka v rozhovoru a dodává: „Nemůžeme zůstávat jen klasickou stranou zaměřenou na sociální témata."

Sobotka v rozhovoru (jeho celé znění přineseme odpoledne) také potvrdil, že nehodlá rezignovat na vedení ČSSD a na jarním sjezdu strany se bude znovu ucházet o post předsedy.

Vyzyvatel? Rebel z Lán

Kandidáti ČSSD dostali ve víkendových krajských volbách 386 150 hlasů, což je třetí nejhorší výsledek v historii, oproti posledním krajským volbám tak strana přišla o 38 procent hlasů a oproti nejúspěšnějším krajským volbám v roce 2008 dokonce o téměř tři čtvrtiny hlasů.

Výsledek těchto voleb navíc pro Sobotku znamená, že se ve straně našel - a výsledkem voleb byl potvrzen - silný oponent uvnitř sociální demokracie.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z účastníků schůzky v Lánech, je totiž jedním ze dvou sociálnědemokratických lídrů, kteří ve svých regionech vyhráli. Už před volbami navíc otevřeně roli Sobotkova oponenta přijal.

Jako jediný veřejně prohlašuje, že Bohuslav Sobotka nemusí být příští rok na sjezdu jediným kandidátem na předsedu ČSSD.

„To je ale přece legitimní, jsme demokratická strana a může se stát, ať už po krajských volbách, nebo později, že se ke kandidatuře na předsedu může někdo odhodlat. Já to nedoporučuju, jenom říkám, že stát se to může,” řekl Seznamu Zimola.

Reklama

Doporučované