Hlavní obsah

Sobotka musí dokončit vládu, ale měl by uvolnit své místo v ČSSD, říká Paroubek

 

Reklama

Bývalý předseda ČSSD by vyměnil ještě jiné ministry než Bohuslav Sobotka a také by prý postupoval rychleji.

Článek

Jiří Paroubek před šesti lety opustil vedení sociální demokracie a zakrátko i řady straníků, když ČSSD navzdory nákladné kampani musela po volbách 2010 uvolnit prostor pro vládu ODS a Petra Nečase. Dnes však bývalý předseda dává opět najevo zájem o to, co se v sociální demokracii děje.

Změny ve vládě, které učinil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vládu opustili ministři Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček), přicházejí podle něho „trošku pozdě“, a také by měnil vládní tým jinak, než to udělal jeho nástupce v čele strany.

„Já na jeho místě bych to udělal hned po skončení druhého kola senátních voleb, ale on je prostě takový typ člověka, který se rychle nerozhoduje,“ uvedl Jiří Paroubek v rozhovoru pro Seznam.

Už na svém blogu také veřejně uvedl, že mezi ministry, o jejichž výměně se diskutovalo, mu chybí jméno ministryně školství Kateřiny Valachové.

„Pro šikovné lidi, jako je ona, by se mělo najít jiné uplatnění, než aby dělali věci, které jim jsou trošku cizí. Tahleta dáma by byla šikovnou šéfkou Legislativní rady vlády, protože je to vynikající znalkyně správního práva. Školství jí moc nesedí a měl by tam přijít někdo jiný,“ říká někdejší předseda ČSSD, který by mezi změnami ve vládě viděl rád i nového šéfa na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

„Ne proto, že by paní ministryně byla neschopná. Třeba lidsko-právní agendu nebo agendu minorit zvládá velice dobře, ale řekněme, že v komunikaci navenek s Andrejem Babišem prostě prohrává. Tam by bylo třeba zkušenějšího člověka, tam Andrej Babiš proti sobě potřebuje těžkou váhu,“ uvedl Jiří Paroubek.

Zároveň však připomíná, že jenom změny ve vládě podle něho nemohou sociální demokracii pomoci k tomu, aby po prohraných krajských volbách zastavila padající voličské preference.

SLEDUJTE VIDEO: Jiří Dienstbier říká, proč musel z vlády odejít

Vypadají jak odborová lobby

Jaké jsou další kroky, které by sociální demokracii pomohly?

Určitá novela nebo oživení programu, chcete-li. Staré programové cíle se od konce mé éry před šesti lety nezměnily. Sociální demokracie jako by byla - v dobrém slova smyslu - takovou lobby odborové organizace.

Na to už voliči neslyší?

Neslyší. Společnost je přece jenom složitější. Je třeba dál udržovat tuhle agendu, ale k tomu je třeba rozvíjet ochranu spotřebitele, daňovou agendu, to znamená progresivní zdanění nejvyšších příjmů, ale zejména zdanění největších firem. Jak se ukázalo v americké volební kampani, je nutné se vrátit i k otázce americké základny na našem území, ujistit veřejnost, že názor sociální demokracie na tu věc trvá. Je důležité vrátit se také k revizi církevních restitucí. Pokud chce sociální demokracie oslovit mladé lidi, voliče ekologicky uvažující, chtělo by to přejít k podpoře obnovitelných zdrojů, vyjádřit se jasně negativně k dostavbě Dukovan či Temelína – že jsou to akce megalomanské a příliš drahé, že elektřina z nich bude příliš drahá…

Pokud to ČSSD neudělá, pokud neoživí svůj program, kam až mohou spadnout její preference?

No tady jde ještě o to, že kromě programu se musí změnit také marketingové nástroje, musí se zabývat každodenními problémy… To musí být souborné – včetně těch personálních změn. Nejde přece jen o dva tři ministry, ale i o obsazení vedení sociální demokracie...

Sledujte video: Změny ministrů nestačí, říká i znalec voličů

Sobotka by měl jít

I třeba o pozici předsedy ČSSD?

Já bych se tomu nebránil, být na místě Bohuslava Sobotky. Protože takhle to prostě nefunguje. On musí jako předseda vlády dokončit svůj mandát, ale předseda sociální demokracie a lídr by měla být jiná osoba, která je schopná volby vyhrát.

Kdo to je?

To je věcí sociální demokracie.

Vidíte vy nějakého takového kandidáta?

Zatím nevidím. Ale možná nemám všechny informace. Jde o to, že lidé prostě nedostávají příležitost. Jestli měla sociální demokracie desítky lidí zapojených v krajských radách, jsou určitě použitelní pro celostátní politiku. Proč by nemohl přijít nějaký úspěšný hejtman nebo vicehejtman.

Co váš případný návrat do vedení ČSSD?

Já si myslím, že to v tuhle chvíli není aktuální. Myslím, že nikdo z vedení ČSSD o to zájem nemá. Jiná věc jsou členové - ti se na mě obracejí, organizace mně nabízejí i členství...

Uvažujete o návratu do ČSSD?

Neříkám, že neuvažuju. Ale nechci dělat nějakou partyzánskou akci. Určitě chci pomoci, protože nemám zájem, aby tahle republika byla řízena jako firma. Nevylučuju ale do budoucna vůbec nic, v tuhle chvíli bych to však viděl skromněji, to znamená, že jsem ochoten pomoci třeba při formulaci programu nebo těch marketingových nástrojů, které v minulosti fungovaly.

Horáček na Zemana nemá

Jste pro to, aby ČSSD podporovala Miloše Zemana? Nebo má postavit vlastního kandidáta?

V tuhle chvíli by asi sociální demokracie měla počkat, protože podle volebních preferencí není ani v té pozici, že by byla nejsilnější politickou stranou v zemi. Vznikl tady nějaký vztah mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem, oba dva jsou realističtí politici. Jaká je motivace Andreje Babiše, to nevím, ale motivaci Miloše Zemana, myslím, dokážu odhadnout. On si prostě chce zajistit znovuzvolení.

A je to pro vás důvod, proč by ho právě ČSSD měla podporovat?

Já si těžko umím představit, že by sociální demokracie podpořila kandidáta hnutí ANO, to by pak byla pokládaná za filiálku hnutí.

Jak vnímáte Michala Horáčka jako Zemanova možného soupeře?

Nechci se pana Horáčka dotknout, určitě je to fajn člověk, ale domnívám se, že ten formát, aby ohrozil Miloše Zemana, nemá.

SLEDUJTE VIDEO: Zemanovi dnešní soupeři

Reklama

Doporučované