Hlavní obsah

Špičky jednaly o Babišových nahrávkách. Tentokrát klidně, tvrdí svědci

Výsledek jednání Bezpečnostní rady státu zjišťovala Pavlína Kosová.

 

Reklama

Vládní krize pokračuje dalším dnem: Ráno se sešla koaliční rada, během dne zasedá vláda a o nahrávkách rozhovorů Andreje Babiše s novinářem MF Dnes jednala Bezpečnostní rada státu.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí definitivně odmítl Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou jako nástupkyni Andreje Babiše v křesle ministra financí.

Vládní krize pokračuje už třináctým dnem. Dění jsme opět sledovali v online přenosu.

16:17 - Živé spisy jsem neviděl, opakuje Babiš

Podle politiků, kteří se rady účastnili, Andrej Babiš všem zopakoval své tvrzení, že „živé spisy" nezná. Nahrávky šéfa ANO a ministra financí zachycují, jak radí novinářům, co kdy zveřejnit na politickou konkurenci a jak komentuje případy z právě vyšetřovaných - tzv. živých - policejních kauz.

16:01 - Nahrávky šéfa ANO jsou práce pro policii, tvrdí politici

Richard Brabec (ANO) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) reportérce Seznamu nechtěli sdělovat podrobnosti z Bezpečnostní rady státu. Jen zopakovali, že politici nic speciálního ve věci úniku Babišových nahrávek a odposlechů vicepremiéra dělat nebudou - očekávají, že konat bude policie.

15:56 - Bezpečnostní rada státu nečekaně klidná

Po téměř dvou hodinách skončila Bezpečnostní rada státu, zejména o uniklých skandálních nahrávkách Andreje Babiše. Podle reportérky Seznamu Pavlíny Kosové bylo jednání politických špiček „tentokrát klidné".

12:11 - Bělobrádek: Na tahu je hnutí ANO

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zaregistroval argumenty, proč premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepřijal návrh hnutí ANO, aby se ministryní financí po Andreji Babišovi (ANO) stala jeho náměstkyně Alena Schillerová. Další krok je nyní na hnutí ANO, sdělil ČTK předseda lidovců.

„Premiér sdělil argumenty, teď je to na ANO 2011," napsal Bělobrádek ČTK.

11:45 - V Senátu se už píše žaloba na prezidenta

Skupina senátorů chystá text ústavní žaloby proti prezidentovi Miloši Zemanovi kvůli tomu, že dosud neodvolal z funkce ministra financí Andreje Babiše (ANO). Měl by být připraven tento týden, řekl ČTK místopředseda Senátu za klub Starostů Jiří Šesták. Případné další kroky budou podle něho záviset na vývoji situace, žaloba je krajní řešení.

11:43 - Převzetí ministerstva premiérem? Konec koaliční smlouvy

Babiš se ostře ohradil proti „plánu B“, který na jednání představil premiér Sobotka. Pokud by se prý strany na kandidátovi nedohodly, mohl by být někdo dočasně pověřen řízením ministerstva. Není ani vyloučeno, že by to byl premiér nebo někdo z ČSSD. „To by byl už jasný konec koaliční smlouvy,“ odmítl takový scénář Babiš.

11:26 - ANO chce s další nominací na ministra financí přijít do středy

11:02 - Babiš potvrzuje odchod z vlády. „Musí mne odvolat"

„V této vládě už nechci být," říká Babiš, ale vzápětí opakuje, že k jeho odchodu z Ministerstva financí není důvod. „Nepodám demisi, ale ať mne klidně odvolají," vysvětluje. Dále hájí zaměstnance Ministerstva financí a Finanční správy. K Schillerové: Je to velmi pracovitá žena, SMSkujeme si kvůli práci i ve čtyři ráno.

10:55 - Schillerová a korunové dluhopisy

Náměstkyně odmítá, že by brzdila vyšetřování údajného zneužívání korunových dluhopisů. „Toto vnímám jako útok na nezávislost Finanční správy," říká.

„Nechci se litovat, už jsem velká holka, ale myslím, že takové zostouzení si opravdu nezasloužím," uzavřela Schillerová své vystoupení, v němž reagovala na premiérovo hodnocení její kandidatury.

10:52 - Schillerová: Jsem v šoku

Náměstkyně Schillerová: „Pan premiér mi vůbec nedal šanci, nesešel se se mnou. Jsem z toho v šoku," říká Alena Schillerová. „Můj život je obyčejný, na mně si nikdo nic nevezme, neudělala jsem nikdy nic, za co bych se měla stydět," uvedla Schillerová. Nemám politické ambice, dodává - nominaci přijala proto, aby ministerstvo hladce zvládlo přechod na nového ministra. „Se mnou by tam byla návaznost," uvedla.

10:49 - Je to politický boj, říká Babiš, pojďme to ukončit

„Sobotka odmítl obě naše nominace: paní Schillerovou i pana Brabce," říká vicepremiér Babiš. Podle něj argumentace Agrofertem je směšná a zástupná. Babiš žádá, aby Sobotka dodržel koaliční smlouvu, podle níž Ministerstvo financí řídí ANO.

ANO chce v této koalici dovládnout, vypovědět koaliční smlouvu odmítá. „Nechci být záminkou pro sociální demokraty."

10:47 - Babiš k odmítnutí Schillerové

„Já z vlády odejdu, to je jasné," říká Andrej Babiš. Nechápe ale, proč Sobotka nepřijal nominaci Aleny Schillerové, profesně zdatné, zkušené, nezávislé. „Je pod státní službou," zdůrazňuje Babiš.

10:18 - Nepřijatelný i Brabec

Premiér Sobotka říká, že odmítne jako kandidáta na ministra financí i současného ministra životního prostředí Brabce, pokud ho ANO navrhne, protože přišel „ze struktur Agrofertu", ale přijme ho jako případného vicepremiéra.

10 dní vládní krize v obrazech:

Rekapitulace 10 dnů vládní krize.Video: Oliver Sálus

10:05 - Tři body proti náměstkyni aneb Sobotkova argumentace proti Schillerové

1) Paní Schillerová nese společně s generálním ředitelem Finanční správy Janečkem odpovědnost za kritizovaný, pomalý a velmi neochotný přístup Ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy... Navíc má její rodina silnou vazbu na brněnské hnutí ANO a na jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka.

2) Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti paní Schillerové na A. Babišovi lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla paní Schillerová fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra.

3) Paní Schillerová, rovněž ve spolupráci s generálním ředitelem Janečkem, prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy.

10:00 - Sobotka odmítá návrh ANO

Bohuslav Sobotka: „Alena Schillerová nemá potřebné předpoklady pro dobrý výkon funkce ministryně financí, žádám ANO o urychlené předložení jiného návrhu."

9:28 - Schillerová na vládě

Na Úřad vlády právě dorazila náměstkyně Alena Schillerova. Komentář zatím odmítla.

9:00 - Případ Schillerová - ČSSD proti, lidovci pro

Stejný systém vedený jinými prostředky, popsal ráno svůj pohled na vystřídání Andreje Babiše (ANO) v čele Ministerstva financí jeho dosavadní náměstkyní Alenou Schillerovou ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) při příchodu do Strakovy akademie. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce ještě před jednáním kabinetu sdělit koaličním partnerům, zda návrh hnutí ANO na nominaci Schillerové přijme a pošle na Hrad.

Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Schillerová ve Sněmovně velmi suverénně hájila to, že kauza nedaněných dluhopisů, jež Babiš před lety nakoupil od své tehdejší firmy, se vyšetřovat nemůže. „Ona se s tím velmi ztotožnila, ona je přímý partner pro finanční úřad. Já si nedovedu představit, že člověk, který to takto odmítal, to pak bude dělat," uvedl v neděli.

Reklama

Doporučované