Hlavní obsah

Šok a znechucení. Lékaři se bouří proti odvolání šéfa psychiatrie na Vysočině

Foto: Wikipedia Commons

Budova psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Reklama

Personál Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod se postavil za odvolaného ředitele Jaromíra Maška. Za jeho koncem ve vedení léčebny jsou podle nich zavádějící informace a manipulace.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele havlíčkobrodské léčebny Jaromíra Maška v pátek. Důvodem měla být jeho neochota spolupracovat při zavádění reformy psychiatrické péče. Kromě toho ředitel podle ministerstva do zařízení nepřijímal pacienty k ochrannému léčení a nedodržoval krajskou koncepci týkající se akutních dětských pacientů.

Krok vyvolal v léčebně nesouhlas napříč personálem – zaměstnanci se za Maška postavili a Adamu Vojtěchovi v pondělí adresovali otevřený dopis, ve kterém zpochybňují důvody ředitelova odvolání. Mnoho zaměstnanců dokonce plánuje podat výpověď.

„Ministerstvo zdravotnictví k němu dosud nemělo výhrady. Funkci ředitele vykonával více než 14 let. Nemocnice pod jeho vedením byla a dosud je personálně i ekonomicky stabilizovaným zařízením,“ uvádí lékaři.

Zároveň upozorňují, že má Mašek u pacientů i mezi odbornou veřejností velmi dobrou pověst. Podílel se také na vytvoření jednoho z prvních Center duševního zdraví, která nyní vláda v rámci reformy zřizuje.

K současným reformním změnám měl podle lékaře Jana Horčička odvolaný ředitel pouze některé věcné a kritické připomínky.

„V určitých momentech reforma ohrožuje pacienty a ekonomickou stabilitu nemocnice. Kdyby ředitel realizoval to, co po něm chtěli – nebyli bychom personálně vybavení,“ popsal psychiatr Horčičko pro Seznam Zprávy.

Zástupné důvody?

Vedení léčebny zároveň kritizuje, že jsou v oficiálním stanovisku ministerstva k Maškově odvolání nepřesnosti. Ty míří na údajné odmítání pacientů k ochrannému léčení včetně sexuologického. Nic takového se ale podle lékařů neděje.

„V loňském roce jsme požádali asi v pěti případech příslušné soudy o určení jiné nemocnice k realizaci nařízené ochranné sexuologické léčby. Jednalo se o odsouzené pacienty toho času ve výkonu trestu odnětí svobody, u kterých nebyl právní důvod k nařízení léčby do Havlíčkova Brodu, protože jejich bydliště i páchaná trestná činnost se nacházely mimo náš územní spád,“ stojí v dopise.

Nemocnice podle psychiatrů navíc měla plně obsazeno.

Neexistující koncepce

Lékaři také dementují slova o ředitelově neplnění koncepce naplánované Královéhradeckým krajem pro tři kraje najednou týkající se dětských pacientů. Taková koncepce podle nich ani neexistuje, a i kdyby existovala, není pro ni nemocnice dostatečně personálně vybavená. Pracuje v ní totiž pouze jediný pedopsychiatr.

„V celé České republice je katastrofální nedostatek atestovaných pedopsychiatrů v ambulantní i v lůžkové sféře, pročež plánovanou koncepci reformy psychiatrické péče nebude mít ani při nejlepší vůli kdo naplnit,“ dodávají lékaři.

„Odvolání pana ředitele způsobilo v nemocnici šok a znechucení valné většiny zaměstnanců, zejména zdravotnických pracovníků, z fungování Ministerstva zdravotnictví jako zřizovatele. Věříme, že při tomto svém rozhodnutí jste vycházel ze zavádějících, nebo dokonce z nepravdivých informací svých spolupracovníků nebo poradců,“ vzkazují psychiatři ministrovi.

Odvolání ředitele resort oznámil v pátek. Adam Vojtěch Maškovi mimo jiné vytknul nedostatečné zapojování do reformních procesů. „Je nutné společně hledat cesty, jak modernizovat péči o naše pacienty v oblasti duševního zdraví, a v této oblasti od nemocnic očekáváme velmi aktivní přístup. K tomu však v případě pana ředitele nedocházelo,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Schůzka s lékaři

Ministr následně reagoval také na otevřený dopis lékařů – plánuje se s personálem léčebny setkat a rozhodnutí vysvětlit. „S ohledem na vážná pochybení ze strany pana ředitele, která zásadním způsobem ohrožovala kvalitu a dostupnost péče v daném regionu, nemohlo Ministerstvo zdravotnictví bohužel jednat jinak,“ uvedlo v reakci ministerstvo.

Podle resortu Mašek odmítal naplňovat kroky reformy vázané na úhrady pojišťoven, což by pro nemocnici do budoucna znamenalo „významnou ekonomickou ztrátu.“

„Pan ministr Vojtěch všechny své výhrady s panem ředitelem probral na osobní schůzce. Na špatnou spolupráci s nemocnicí pod vedením ředitele Maška si dlouhodobě stěžuje také kraj,“ dodalo ministerstvo.

Reforma péče o duševní zdraví je jednou z priorit vlády a probíhá za podpory Světové zdravotnické organizace a finanční podpory Evropské unie od roku 2013. Tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví je Dita Protopopová. Psychiatrička je veřejně známá také díky svému zapojení v kauze údajného únosu premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym. Dříve v havlíčkobrodské nemocnici působila, následně přestoupila do Národního ústavu duševního zdraví. Její manžel Babiše mladšího na podzim 2017, v době trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo, odvezl proti jeho vůli na Krym. Nyní lékařka řídí projekty související s reformou psychiatrické péče.

Aktualizováno: V posledním odstavci jsme opravili původní mylnou informaci, že Dita Protopopová vypracovala v Havlíčkově Brodě posudek na Babišova syna pro účely trestního stíhání. Tuto zprávu sepsala až v Národním ústavu duševního zdraví.

Reklama

Související témata:

Doporučované