Hlavní obsah

Sokolov chce pořídit tři takzvané chytré zastávky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sokolov dokončuje výměnu většiny autobusových zastávek ve městě. Na tři nejfrekventovanější místa plánuje radnice umístit takzvané chytré zastávky, které budou cestujícím poskytovat aktuální údaje o spojích MHD.

Článek

Na jejich pořízení chce vedení města získat dotaci, uvedl v tiskové zprávě mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

„Smart autobusové zastávky umí například přes panely prezentovat aktuální jízdní řády a informovat o městě, zvládnou prodej reklam, disponují osvětlením zastávky a nástupiště, díky fotovoltaickým panelům jsou rovněž energeticky soběstačné. Sdělí cestujícím a kolemjdoucím, jaký je den, kolik je hodin a jaká je právě venku aktuální teplota,“ uvedl Meluzín. Lze v nich například také instalovat SOS tlačítko a komunikaci s linkou tísňového volání 112 či s městskou policií při propojení oboustranným audiohovorem s přenosem kamerového záznamu na pult centrální ochrany.

Na výměnu 38 standardních zastávek vyčlenilo město čtyři miliony korun. Na nové inteligentní zastávky nechá radnice vypracovat projekt a poté vyhlásí výběrové řízení na dodavatele. Mají být v ulicích Rokycanova, Jednoty a Závodu míru. Pokud město získá dotaci, s jejich instalací by chtělo začít co nejdříve. Cena chytré zastávky v plné verzi se může podle mluvčího pohybovat od několika set tisíc korun až po jeden milion korun.

Sokolov se instalováním smart autobusových zastávek zařadí mezi další města s obdobným přístupem, jako například Kolín, Český Krumlov, Mělník, Kladno nebo Písek. Chytré zastávky podle Meluzína zvýší atraktivitu veřejné dopravy, a tím zlepší kvalitu života obyvatel ve městě.

V kraji mají inteligentní zastávky už například v Karlových Varech. Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) získal na moderní technologie pro MHD dotace z Integrovaného programu rozvoje území Karlovy Vary. Pokryly až 85 procent nákladů.

Reklama

Doporučované