Hlavní obsah

Sokolov vyměnil 38 autobusových zastávek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Sokolově dokončili výměnu většiny autobusových zastávek. Na zbylá tři nejfrekventovanější místa plánuje radnice umístit takzvané chytré zastávky, které budou cestujícím poskytovat aktuální údaje o spojích MHD.

Článek

Na nové přístřešky chce město umístit polepy se zajímavostmi ze Sokolova, na kterých se podíleli i místní historici, řekla starostka Renata Oulehlová (ANO).

Výměna 38 standardních zastávek stála město 3,6 milionů korun. Nosná konstrukce přístřešků je z oceli. Podle konkrétního stanoviště se přístřešek skládá ze čtyř až šesti modulů, které nesou skleněné výplně. Právě ty chce radnice opatřit barevnými polepy.

„Budou zajímavé v tom, že na každé zastávce bude její název a bude tam také krátká zmínka o městě, něco netradičního, co budeme občanům města připomínat. Firma, která nám tyto polepy dělá, tak už by měla mít hotovo a v řádu několika dní by se mohlo začít polepovat,“ řekla Oulehlová. Zajímavosti na polepy vybírali ředitel sokolovského muzea Michael Rund a historik Vladimír Bružeňák.

Na tři takzvané smart zastávky nechá radnice nejprve vypracovat projekt a poté vyhlásí výběrové řízení na dodavatele. Mají být v ulicích Rokycanova, Jednoty a Závodu míru. Na jejich pořízení chce vedení města získat dotaci. Cena chytré zastávky v plné verzi se může pohybovat od několika set tisíc korun až po jeden milion korun.

V kraji mají inteligentní zastávky už například v Karlových Varech. Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) získal na moderní technologie pro MHD dotace z Integrovaného programu rozvoje území Karlovy Vary. Pokryly až 85 procent nákladů.

Reklama

Doporučované