Hlavní obsah

Sotio z impéria PPF rozjede se Švýcary další projekt na léčbu rakoviny

Ilustrační foto.

Reklama

Farmaceutická firma Sotio bude se Švýcary testovat nový přípravek proti rakovině. Měl by být šetrnější a účinnější než klasická léčba.

Článek

Společnosti Sotio a NBE-Therapeutics oznámily, že budou společně pokračovat v dalším vývoji léků proti rakovině.

Firmy pracují na vývoji vysoce specializované léčby nádorových onemocnění, při kterém se snaží vyvinout medikamenty zasahující přímo rakovinné buňky, aniž by poškodily zdravé tkáně. Takto upravená léčiva využívají protilátky, které slouží jako nosič účinných protirakovinných látek. Léčba je na rozdíl od klasické chemoterapie šetrnější a účinnější. Tento postup se nazývá ADC a švýcarská firma NBE-Therapeutics ho vyvinula a drží k němu patent.

Dosavadní výsledky využití ADC v testech vycházejí podle firem velmi příznivě jak v oblasti bezpečnosti, tak i účinnosti. Hlavní program, na jehož výsledky vědci budou nyní navazovat, prošel laboratorními testy a první klinické studie zaměřené na nádory prsu a plic by se měly rozjet v prvním pololetí roku 2020.

„Na základě velmi slibných dat ze spolupráce s NBE jsme se rozhodli pro pokračování spolupráce a její rozšíření na druhý program,“ uvedl generální ředitel Sotia Radek Špíšek.

Firmy se dohodly, že NBE má nárok na odměnu za pokračování spolupráce a v budoucnu v případě úspěchu i na odměny za dosažené milníky a provize z komerčního prodeje. Sotio také firmě NBE uhradí náklady na výzkum a vývoj.

Reklama

Doporučované