Hlavní obsah

Soud odložil Janouškovi návrat do vězení o další dva roky. Trpí chorobou, která ho ohrožuje na životě

Roman Janoušek do vězení nemusí.

Reklama

Verdikt padl v době, kdy jiný soud rozhoduje, že Janouškovi ze zdravotních důvodů zbytek ze 4,5letého trestu za dopravní nehodu promine.

Článek

Brněnský krajský soud o další dva roky přerušil Romanu Janouškovi návrat do vězení. Důvodem je jeho špatný zdravotní stav, který několik týdnů zkoumali znalci z Fakultní nemocnice Olomouc.

„Krajský soud v Brně formálním rozhodnutím přerušil našemu klientovi výkon trestu,“ potvrdil Seznamu Janouškův advokát Lukáš Trojan.

Mluvčí soudu Eva Sigmundová řekla, že nemůže informace komentovat, protože zatím nebylo jejich usnesení doručeno všem aktérům případu.

Rozhodnutí padlo právě v době, kdy Městský soud v Praze rozhoduje o tom, zda před lety jednomu z nejmocnějších mužů hlavního města, kvůli zdraví zbytek ze 4,5letého trestu za dopravní nehodu promine.

Znalecké posudky v případě Janoušek byly již vypracované:

Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

K tomu zatím nedošlo, protože si soud podle jeho mluvčí Markéty Puci vyžádal ještě další informace od znalců. Podle Trojana však už posudky potvrdily, že Janoušek trpí nevyléčitelnou zdravotní poruchou.

„Může jej ohrozit na životě. Tento zdravotní stav je neslučitelný s výkonem trestu odnětí svobody,“ doplnil Trojan.

V případě Janouška, který v roce 2012 v opilosti svým vozem vážně zranil ženu, jde už o několikátý posudek znalců.

Janoušek si na zdravotní problémy stěžuje dlouhodobě, říká, že souvisí s jeho zraněním na lodi v Chorvatsku. Od té doby podstoupil několik operací hlavy v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Lobbistův zdravotní stav opakovaně zkoumali jak čeští experti, tak lékaři ve Švýcarsku.

V roce 2016 totiž Janoušek předložil soudu dokumenty, podle kterých se nechal vyšetřit ve fakultní nemocnici v Ženevě. Místní doktoři Karl Schaller a Alessandro Moiraghi dospěli k závěru, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.

Ve vězení strávil Janoušek zhruba rok a čtvrt ze 4,5letého trestu. Od té doby se léčí doma. Podle usnesení, které Seznam loni získal, dokonce Krajský soud v Brně uvedl, že je Janoušek od března 2016 invalida.

Reklama

Doporučované