Hlavní obsah

Soud po 16 měsících zasáhl: obviněný náměstek hejtmanky se dostane ke svému bankovnímu účtu

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Pavel Kouda (na snímku vlevo) uspěl u Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Pražský vrchní soud odblokoval bankovní účet obviněnému bývalému náměstkovi ústecké hejtmanky Pavlu Koudovi.

Článek

Vrchní soud v Praze znovu zasáhl do rozsáhlého případu rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech.

V kauze, v níž čelí stíhání 26 lidí, včetně vlivných podnikatelů i tehdejších špiček regionální politiky, odblokoval soud peníze na kontě jednoho z obviněných.

Pražský vrchní soud na konci dubna vyhověl, jak zjistil Seznam.cz, stížnosti exnáměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy.

Soudce Jiří Lněnička uvádí, že není možné obviněnému zajišťovat peníze na účtu do nekonečna a zdůvodňovat to tím, že ještě probíhá trestní stíhání.

„Dlouhodobý zásah do života obviněného, kterým omezení nakládání s finančními prostředky na běžném účtu nepochybně je, nemůže být ničím neomezený a bezbřehý, pouze s odkazem na probíhající trestní stíhání,“ napsal Lněnička v usnesení, které Seznam získal.

Vrchní soud odblokoval majetek v minulosti i dalšímu obviněnému: 

Kouda měl na zajištěném účtu něco málo přes 250 tisíc korun. Podle soudu jde o peníze, ze kterých platí chod domácnosti. Zablokovaný účet měl Kouda šestnáct měsíců.

„Dlouhodobé blokování přístupu mého klienta k jeho finančním prostředkům je podle soudu nepřiměřeně omezující,“ citoval Koudův advokát Jiří Schüller z rozhodnutí soudu.

Podle něj může být tento verdikt precedentní pro další obviněné, kteří mají v tomto případě bankovní účty ještě zablokované.

Policie v této kauze stíhá třeba podnikatele Alexandra Nováka, Daniela Ježka, bývalé hejtmany Josefa Novotného, Janu Vaňhovou nebo další politiky Arno Fišeru a Jaroslava Borku.

Stejně jako teď uspěl u vrchního soudu Pavel Kouda, odblokoval majetek už loni v březnu také dalším obviněným: bývalému starostovi Chebu Petru Navrátilovi, advokátovi Aleši Dostálovi a také Otakarovi Skalovi a Zdeňku Šnajderovi. Tehdy to bylo ale z jiných důvodů než nyní.

Vyšetřování tohoto případu by mohlo být ukončeno během několika měsíců.

Reklama

Doporučované