Hlavní obsah

Soud poprvé spočítal českým „kmotrům" majetky na Floridě

Soud sepsal majetek Alexandra Nováka a Daniela Ježka v USA.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Firmy někdejších politických podnikatelů Alexandra Nováka a Daniela Ježka vlastní v často lukrativních lokalitách USA přes třicet nemovitostí.

Článek

Kvůli vyšetřování machinací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech udělaly úřady neobvyklou inventuru.

Poprvé spočítaly přesnou hodnotu nemovitostí a vozového parku, které ve Spojených státech mají firmy, v nichž působí někdejší vlivní muži severočeského politického a podnikatelského zákulisí Alexandr Novák a Daniel Ježek.

Oba jsou spolu s dalšími více než dvaceti úředníky a politiky obviněni v rozsáhlé kauze, v níž policie rozplétá rozdělování dotací z Evropské unie. Daniel Ježek kvůli tomu sedí ve vyšetřovací vazbě, Alexandr Novák pak ve vydávací vazbě v Německu. A právě soupis amerického majetku, přesněji fakt, co v USA vlastní, byl podle soudu důvodem, proč Daniela Ježka stále nepustil na svobodu.

Novák a Ježek a jejich rodiny figurují ve dvou amerických realitních firmách ITG a Property Shark. Novák je konkrétně prezident ve společnost ITG, Ježek v ní pak působí jako ředitel a viceprezident.

Video: Průlet nad domy firem Alexandra Nováka na Floridě

Video: Tomáš Dusil

Soupisem majetku argumentoval soudce Tomáš Plha, když v minulých týdnech rozhodoval o stížnosti Daniela Ježka proti vazbě. „Vlastní nemovitosti v hodnotě přibližně 148 milionů korun a další movité věci,“ zdůvodnil zamítavý verdikt.

Jak doplnil, na obě společnosti je napsáno 34 nemovitostí a tři motorová vozidla.

Video: Co se dělo s dotacemi podle svědků

Svědci popsali, jak se v kauze ROP Severozápad manipulovalo s dotacemi.Video: Radek Nohl

Dosud se vědělo pouze to, že firmám patří několik nemovitostí na Floridě.

Seznam.cz z amerického registru například vyčetl, že se jedná o domy na pobřeží ve městě Treasure Island podél Mexického zálivu. Podle fotografií mají k dispozici i bazén, větší počet pokojů a navíc jsou také na atraktivních místech blízko Sunset Beach - jedné ze tří hlavních pláží v lokalitě.

Policie navíc podle Plhova verdiktu získala také výpověď svědkyně, že Daniel Ježek a jeho syn převedli do USA 15 milionů korun.

Daniel Ježek soudu napsal, že do Spojených států létá často a že se vždy vrací do Čech, kde má rodinu i práci. Odmítl však, že by majetek v USA měl. Vše podle něj patří jeho synovi.

Rozsáhlý majetek mají obchodní partneři Novák a Ježek také v České republice. Jde pozemky v desítkách lokalit zejména v Ústeckém kraji. Na rozdíl od domů a vozů ve Spojených státech však tento majetek česká policie oběma obviněným zajistila. A to pro případ, že by soud v případě jejich odsouzení zároveň řekl, že musí zaplatit peněžitý trest.

Video: Majetek Alexandra Nováka zajistila policie

Video: Radek Nohl

Reklama

Doporučované