Hlavní obsah
Online

Soud, den třetí: Předstoupí Peter Tóth, který sledoval novináře

Foto: Profimedia.cz

Hlavní obžalovaní v kauze Kuciak – Kočner, Zsuzsová, Szabó a Marček.

aktualizováno •

Ve slovenském Pezinku ve středu pokračuje soudní líčení v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Vypovídali rodiče a příbuzní zavražděných. Dění na místě sleduje redaktor Seznam Zpráv Filip Harzer.

Článek

Specializovaný trestní soud v Pezinku nedaleko Bratislavy vyslechl výpovědi rodičů a příbuzných zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Pachatelé je zastřelili předloni v únoru v jejich vlastním domě.

V pondělí se během soudního líčení přiznal k vraždě Miroslav Marček. Ten prohlásil, že vstoupil do dvora domu a čekal v letní kuchyni, až Kuciak přijde domů. „Poté se spolu vrátili pan Kuciak i paní Kušnírová. Chvíli jsem čekal, dokud se nenaskytne vhodná příležitost. Ta se naskytla, když slečna Kušnírová šla na toaletu. Zaklepal jsem na dveře. Otevřel pan Kuciak, jeho jsem zasáhl do hrudi. Naneštěstí jsem uviděl, že je tam ještě jedna osoba. Ona (Kušnírová) vběhla do kuchyně, já jsem šel za ní a tam jsem zasáhl i ji,“ uvedl Marček. Ten se přiznal i k vraždě podnikatele Petera Molnára z roku 2016.

Dalším obžalovaným je podnikatel Marian Kočner, který si měl vraždu dvojice objednat. Objednávku vraždy měla podle obžaloby zadat Kočnerova známá Alena Zsuzsová zprostředkovateli Zoltánu Andruskóovi. Ten při vyšetřování spolupracoval s policií a jako jediný z pěti obviněných požádal o uzavření dohody o trestu výměnou za doznání. Původně mu hrozilo 25 let až doživotí, nakonec si díky dohodě, kterou loni na konci prosince schválil soud, odsedí 15 let.

Kočner a Zsuzsová svou vinu za vraždu u soudu odmítli již v úvodu procesu. Andruskó u soudu vypovídal v úterý odpoledne, ten u soudu prohlásil, že poznává záběry pořízené při sledování Jána Kuciaka. „Zprostředkoval jsem mezi Alenou Zsuzsovou a panem Szabóem na pokyn pana Kočnera vraždu Jána Kuciaka,” přiznal v úterý Andruskó.

Ve středu před soud předstoupí Peter Tóth, který svědčil proti Kočnerovi v kauze televizních směnek. Tóth také zřídil komando na obžalobu novinářů. Získané informace se pak staly podklady při plánování vraždy Jána Kuciaka. Spolu s ním mají dnes vypovídat i Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík.

  • Líčení je do zítřejšího rána přerušené

    Hlavní líčení v kauze vraždy Jána Kuciaka je přerušeno do zítřejších 9 hodin ráno. Vypovídat by měli lidé, kteří údajně Jána Kuciaka sledovali, včetně bývalého šéfa kontrarozvědky Slovenské informační služby Petera Tótha, bývalého pracovníka kanceláře prezidentky finančního ředitelství Miroslava Kriaka nebo Štefana Mlynarčíka, který dříve působil na Kriminálním úřadě Finanční správy.

  • I advokát Zlatici Kušnírové považuje výpověď Andruskóa za důvěryhodnou

    „Jeho výpověď je důvěryhodná,“ říká zástupce Zlatici Kušnírové Roman Kvasnica. „Je otázkou, proč si obžalovaný Kočner nepřipouští, že i pan Andruskó mohl mít mylné informace,“ dodal. Tím Kvasnica naráží na některé zdánlivé rozpory. Kočner je totiž využívá jako argument, že Andruskó lže.

    „Výpověď svědka Andruskóa je jedna z nejdůležitějších pro usvědčení všech čtyř obžalovaných,“ konstatoval advokát manželů Kuciakových Daniel Lipšic.

  • Podle advokáta Kuciakových Lipšice je výpověď Andruskóa důvěryhodná

    „Podle našeho mínění je výpověď Andruskóa důvěryhodná. Svědek vypověděl ve shodě se svými předchozími výpověďmi,“ tvrdí Daniel Lipšic. „Neměl motivaci lhát o účasti obžalované Zsuzsové.“

    Lipšic upozorňuje, že výpovědi svědka korespondují s tím, co je ve spise a komunikaci z aplikace Threema. „Například i to, že si pan Kočner potrpí na gramatiku,“ dodal Lipšic.

    Jako další příklad uvádí, že byla předem dohodnutá falešná verze o údajném objednavateli z Ruska.

  • Slovo si bere Kočner. Andruskó podle něj přizpůsobuje výpověď

    „Pan svědek přizpůsoboval výpověď, čehož si všiml i vyšetřovatel,“ upozorňuje na postup Andruskóa obžalovaný Kočner.

    „Pokud by mě chtěla Alena Zsuzsová chránit, tak by panu Andruskóovi nikdy neřekla mé jméno,“ vyčítá Kočner ženě, která je v případě vraždy obžalovaná spolu s ním.

  • Zsuzsová: Kočner by si všiml, že esemesky nepíšu já

    „Pan Kočner má vysokou školu a je novinář, hned by si všiml, že esemesky nepíšu já, ale pan Andruskó. Ten, jak jste mohli slyšet, pořádně neumí ani mluvit česky, natož psát,” zpochybňuje Zsuzsová slova svědka o tom, že s Kočnerem komunikoval přes její mobil.

  • Zsuzsová tvrdí, že Andruskó lže

    „Jen stručně, těch důvodů je mnoho. Ve své výpovědi hned po zadržení vypověděl, že o usmrcení paní Kušnírové se dozvěděl z médií a byl šokován, dnes přitom tvrdil, že o likvidaci další osoby se dozvěděl od Szabóa,” uvedla Zsuzsová.

    „Nemluví pravdu a lže účelově – jak o penězích, tak i o jiných zásadních skutečnostech. I naše konfrontace v přípravném řízení to dokazuje. Nikdy jsem panu Andruskóovi o panu Kočnerovi nic neříkala. Nikdy nevěděl nic víc než to, že je kmotrem mé dcery. Sám to potvrdil v jedné ze svých dřívějších výpovědí,“ dodala.

  • Kočnerův advokát popisuje rozpory mezi výpověďmi před policií a soudem

    Kočnerův advokát Para popisuje rozpory mezi Andruskóovou výpovědí před policií a dnes před soudem. Tentokrát jde o rozpor v souvislosti s vyhotovením fotografií z laptopu. Vyšetřovatelům Andruskó říkal, že fotky ze sledování si pořídil z laptopu Zsuzsové sám. Před soudem dnes svědek tvrdil, že fotky Zsuzsová dělala na jeho pracovní mobil.

  • Andruskó u soudu poznal záběry pořízené při sledování Jána Kuciaka

    Soud vyhověl prokurátorovu požadavku a předložil Andruskóovi fotky ze sledování. „To jsou ty fotografie vypracované profesionálně při sledování Kuciaka,“ reaguje svědek.

    Andruskó se rozpomíná na několik snímků, na některé však ne. „Spíše si pamatuji, že zde auto parkovalo před domem,“ říká o jedné z kopií.

    „Není důležité, zda je udělala paní Zsuzsová, nebo já. Na úplné detaily si nemohu ani pamatovat. Ty fotky se dostaly k vykonavatelům, buď je fotila paní Zsuzsová, nebo já,“ dodal. Andruskó není schopen vysvětlit rozdíl mezi výpověďmi před policií a před soudem.

  • Prokurátor Novocký žádá posudek IT znalce k fotografiím ze sledování Kuciaka

    Prokurátor Juraj Novocký navrhl, aby soud provedl část znaleckého posudku – posudek IT znalce k USB disku ze sledování Kuciaka. Andruskó by tak mohl poznat, zda fotografie, které mu měla ukázat Zsuzsová, jsou tytéž snímky, jež byly zajištěny v Kočnerově vile.

  • Otázky nyní klade advokát rodičů Jána Kuciaka Daniel Lipšic

    Lipšic se ptá na setkání Andruskóa s bývalým šéfem kontrarozvědky Slovenské informační služby Peterem Tóthem.

    „Paní Zsuszová mě pozvala na setkání, ale nebyl jsem blízko. Když jsem přijížděl, už mi volala, že už odcházejí. Byl jsem u kruhového objezdu, stáhl jsem okno, podali jsme si ruce. Byl nižší než paní Zsuzsová, z mého pohledu možná i o hlavu,“ vzpomíná Andruskó. Teprve později zjistil, že údajně šlo o Petera Tótha.

  • „Rozdíl mezi laptopem a iPadem poznám,“ reaguje Andruskó na posměšnou poznámku

    „Já jsem vyučený elektrotechnik, tak asi poznám,“ reagoval Andruskó na posměšnou poznámku Kočnera, zda pozná rozdíl mezi laptopem a iPadem. Kočner se totiž opět ptal, na jakém zařízení mu Zsuzsová ukazovala fotky Kuciaka.

  • Andruskó: Nebál bych se jít na policii, kdyby na ni Kočner neměl takový vliv

    „Byl jsem rád, že zaklepali policisté a ne někdo jiný,“ říká Andruskó o tom, zda něco vydělal na vraždě Kuciaka. „Kdyby pan Kočner neměl takový vliv na policii a na Směr, tak bych se nebál jít na policii,“ vypovídá Andruskó.

  • Kočner se ptá, jak Andruskó myslel poznámku, že věděl, co je Kočner zač

    „Když zavraždili primátora Basternáka, tak (Zsuzsová) z nějakého zázračného důvodu nebyla odsouzena. Byli jsme v Praze, nejsem si jistý, proto jsem to nedal ani do výpovědi, ale myslím si, že se tam s vámi setkala a tam jste to dohodli. Kdyby tehdy byla odsouzena, dnes tu nesedíme,” řekl Andruskó.

  • Andruskó přibližuje Kočnerovy vztahy s politiky a podnikateli

    „Zsuzsová mě během vyšetřování ujišťovala, že pan Kočner má dobré kontakty s politiky,“ odpovídá Andruskó na Kočnerovu otázku, ať upřesní jeho vztahy s politiky a podnikateli.

    Andruskó znovu jmenuje bývalého premiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, podnikatele Norberta Bödora nebo současného ministra dopravy Jána Počiatka. „Dokud se vražda vyšetřovala, tak mě paní Zsuzsová ujišťovala, že pan Kočner to má pod palcem,” dodal Andruskó.

  • Andruskó: Krecsík měl finanční problémy

    Obžalovaného Kočnera zajímá, jak velké finanční problémy měl László Krecsík, který měl prodat zbraň Tomáši Szabóovi. „Vlastnil při Dunaji nemovitost, ten dům měl hodnotou asi 300 tisíc, tak o ten majetek přišel,“ říká svědek o problémech Krecsíka.

    „Myslíte si, že prodej zbraně za pár stovek eur by jeho situaci vyřešil?“ ptá se Kočner. Andruskó odpověděl, že při finančních potížích je i sto eur dobrých. „To vy asi nevíte,“ dodal Andruskó směrem ke Kočnerovi.

  • Otázky pokládá Kočnerův advokát Marek Para

    Advokáta Paru zajímá částka 20 tisíc eur, například, co s nimi Andruskó udělal. Ten potvrzuje svou předchozí výpověď, že mu někdo deset tisíc eur ukradl z auta. Na policii to nehlásil, protože to byly bankovky v hodnotě 500 euro a nechtěl vysvětlovat, odkud peníze byly. Para položil několik otázek, které soud nepřipustil, protože byly hypotetické.

  • „O vyšetřování vraždy jsme měli informace,“ uvádí Andruskó

    Andruskó mluví také o tom, že o vyšetřování dvojnásobné vraždy dostával dílčí informace od Aleny Zsuzsové. Jako zdroje těchto informací uvedl bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka nebo bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara.

  • Vestenická se ptá, jak Andruskó ví o vztazích Zsuzsové s muži

    „Od pana Borise Kollára dostala Mercedes stříbrné barvy. Potom vím o panu Kočnerovi. Od něj dostala také nové Porsche Cayenne, do poslední chvíle měli blízký vztah. Stále ho nazývala jejím drahým,“ uvedl Andruskó. „Nejprve se mi zdálo, že jsou milenci, ale pak jsem pochopil, že pro něj pracuje. Jednoznačně byla paní Zsuzsová zamilovaná do pana Kočnera,“ reaguje na otázky Andruško.

  • Andruskó: Skákal jsem jak šašek

    Otázky nyní klade obhájkyně Zsuzsové Júlia Vestenická. Ptá se na vztah Andruskóa a Zsuzsové, Andruskó odpovídá, že měl před ní vždy respekt. „Když něco potřebovala, tak jsem skákal jak šašek.“

  • Andruskó popisuje, jak sháněl takzvané pracovní mobily

    Prodejce prý průkaz totožnosti nevyžadoval. „O to šlo, aby to nebylo evidováno,“ vysvětluje Andruskó. Dodal, že cena za telefony se SIM kartou na cizí jméno se pohybuje do 70 eur.