Hlavní obsah

Soud uznal zpěváka R. Kellyho vinným ze sexuálního násilí. Hrozí mu až doživotí

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák a hudebník R. Kelly před soudem v Illinois v červnu 2019.

Reklama

Americký zpěvák R. Kelly je vinen ze sexuálního zneužívání, vydírání a úplatkářství, rozhodla porota u soudu v New Yorku. Slavnému představiteli stylu R&B hrozí za sexuální násilí až doživotí za mřížemi.

Článek

Porota skládající se ze sedmi mužů a pěti žen uznala hudební hvězdu R. Kellyho vinným z toho, že stál v čele vydírání a obchodu s bílým masem, které se týkaly afroamerických žen i nezletilých dívek.

Zpěvák a hudebník byl v pondělí odpoledne shledán vinným ve všech devíti bodech obžaloby. Porota začala případ Kellyho projednávat po dokončených projevech státních zástupců a obhájců v procesu trvajícím už šest týdnů.

V šestitýdenním procesu vypovídalo u soudu také jedenáct lidí, kteří zpěváka ze sexuálního zneužívání obvinili - devět žen a dva muži. Popisovali přitom, jakého sexuálního ponižování a násilí se Kelly dopouštěl.

Kellyho právníci se snažili vykreslit ty ženy, které ho ze sexuálního zneužívání obvinily, jako bývalé fanynky, které se cítily podvedené, když přišly o jeho přízeň. Tvrdili také, že jejich sex s Kellym byl dobrovolný, uvedla agentura Reuters.

Kelly měl při čtení rozhodnutí poroty skloněnou hlavu a tvář mu zakrývala bílá rouška. Jedna z žen v soudní síni při čtení verdiktu plakala. Zpěvákův právní obhájce Deveraux Cannick novinářům před soudní síní později řekl, že obhajobu závěry poroty zklamaly.

Držitel tří cen Grammy a autor hitu I Believe I Can Fly podle obžaloby využíval sofistikované sítě manažerů, bodyguardů a dalších členů svého týmu, kteří pro něj hledali dívky a ženy, jež zpěvák následně zneužíval. R. Kelly nicméně všechna obvinění popírá.

Obžaloba tvrdí, že zpěvák od svých obětí vyžadoval absolutní poslušnost. Bez povolení Kelly ženám a dívkám údajně ani nedovolil odejít na záchod nebo jim zakazoval, aby se dívaly na jiné muže. Obvinění se na veřejnost dostala po odvysílání dokumentu Surviving R. Kelly (česky R. Kelly a jeho oběti), ve kterém několik žen popsalo sexuální a psychické násilí ze strany slavného hudebníka.

Několik měsíců po odvysílání filmu byl Kelly v červenci 2019 zatčen na základě federálních obvinění z vydírání a přepravy žen nebo dívek za účelem prostituce. Rozsudek se má Kelly dozvědět 4. května a hrozí mu až doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované