Hlavní obsah

Chyby ve sčítání preferenčních hlasů. Soud posílá místo Bendla do Sněmovny Kupku

Rozhodnutí NSS o preferenčních hlasech.

 

Reklama

Nejvyšší správní soud v neděli projednal stížnost, která se týkala způsobu započítávání preferenčních hlasů pro kandidáty ODS ve Středočeském kraji.

Článek

Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Zjistil to Nejvyšší správní soud při přepočítávání preferenčních hlasů v polovině kraje, tedy ve více než 900 okrscích.

Kupka ve Sněmovně nahradí díky kroužkům Petra Bendla, který byl čtvrtý na kandidátce. Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na druhé straně volebního lístku na 31. pozici a některé komise jeho kroužky nezapočítaly.

ODS ve středních Čechách získala čtyři mandáty z celkových 25 pro ODS z celé ČR. Rozložení sil ve Sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Nejvyšší správní soud v první části jednání rozhodoval o výsledku voleb ze Středočeského kraje.

Podle původních výsledků se za ODS ve Středočeském kraji dostali do Sněmovny Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli na čele kandidátky.

Kupkovi mandát těsně unikl. Původně získal 4168 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. V důsledku kontroly soudu ale získal preferenčních hlasů více, takže mandát dostal místo Bendla.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Podle docenta Tomáše Lebedy z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci výrazně chybí přesný návod, jak při sčítání postupovat a s výsledky pracovat - od uzavření volební místnosti až po předání výsledků Českému statistickému úřadu.

Nejvyšší správní soud je přesvědčen o tom, že nešlo jen o běžnou lidskou chybu v počtech, nýbrž o systémové nedostatky v přípravě a organizaci voleb do Poslanecké sněmovny. Odpovědné je za to podle něj Ministerstvo vnitra.

Reklama

Doporučované