Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání radního za podněcování proti Zemanovi

Foto: Hrad.cz

Mioš Zeman.

Reklama

Radní Jesenice Martin Lang čelil obžalobě kvůli facebookovým výrokům na adresu prezidenta. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

Článek

Soud nepravomocně zastavil trestní řízení proti bývalému radnímu Jesenice Martinu Langovi (dříve ODS), který čelí obžalobě kvůli svým facebookovým výrokům na adresu prezidenta Miloše Zemana a poslanců. Na dotaz ČTK to dnes uvedla šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7 Jiřina Fronková s tím, že zastupitelství s postupem soudu nesouhlasí a podalo proti usnesení stížnost.

Lang je obviněný z podněcování k trestnému činu, za které hrozí až dvouleté vězení. Loni v dubnu na sociální síti mimo jiné napsal, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Na svém soukromém profilu tak komunální politik reagoval na to, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, která je dovoleno a nutné zabíjet.

Podle Fronkové o případu rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 8, který dospěl ještě před nařízením hlavního líčení k závěru, že skutek není trestným činem a že zároveň neexistuje důvod pro postoupení věci například k přestupkovému řízení.

Lang po zahájení stíhání uvedl, že se nenechá zastrašit a že na smyslu svých slov trvá. Dříve se za svůj příspěvek omluvil s tím, že šlo o nadsázku s cílem vyprovokovat diskuzi na závažné téma. ODS ho kvůli výroku vyloučila ze strany.

Rezignoval také na funkci radního, ačkoliv ho jeseničtí zastupitelé podpořili a odhlasovali vyjádření, že výrok byl Langovým osobním prohlášením a nevyjadřuje postoj zastupitelstva ani městské rady. Lang, který i nadále působí jako zastupitel, k tomu řekl, že se ve funkci radního rozhodl skončit kvůli pracovnímu vytížení, nikoliv kvůli kritice, které za svůj výrok čelil.

Reklama

Související témata:

Doporučované