Hlavní obsah

Soud zkoumá, jestli by se bývalý senátor Alexandr Novák neměl vrátit do vězení

Porušil obviněný exsenátor Novák podmínku?

 

Reklama

Alexandr Novák byl zadržen kvůli rozsáhlé dotační kauze. Vyšetřovatelé ho chtějí z Německa dostat do Česka.

Článek

Chomutovský soud začal mimořádně zkoumat, jestli někdejší senátor Alexandr Novák neporušil pravidla podmínečného propuštění z všehrdské věznice, kde si odpykával trest za korupci.

Soud Novákovo chování na svobodě prověřuje v pravidelném ročním intervalu v květnu, kdy byl v roce 2015 propuštěn, ale tentokrát zahájil prověrku o několik měsíců dříve.

Mluvčí soudu Lenka Chalupová pak Seznamu potvrdila, že důvodem jsou události posledních týdnů, kdy Alexandr Novák podle informací médií cestoval po světě, přestože mu policie chtěla sdělit obvinění v novém případě zmanipulování evropských dotací.

„Samozřejmě se věcí zabýváme,“ potvrdila Seznamu mluvčí chomutovského soudu Lenka Chalupová.

Spis dostala na stůl chomutovská soudkyně Radka Liebigová Klírová. Pokud by nějaká porušení podmínek propuštění zjistila, mohl by se někdejší senátor v krajním případě vrátit zpět do vězení. Další možností je, že mu soud prodlouží zkušební dobu podmínečného propuštění. Anebo mu může podmínku zpřísnit, třeba tak, že by se musel pravidelně hlásit u probačního úředníka.

Video: Rozhovor s mluvčí chomutovského soudu

Oficiální informace zatím nemáme, říká mluvčí chomutovského soudu.

Nyní čeká Alexandr Novák ve vydávací vazbě v Německu, kde byl - na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem - ke konci roku na základě mezinárodního zatykače zadržen. Podle Českého rozhlasu tam zamířil poté, co chtěl odletět z USA na Nový Zéland, ale tamní úřady ho obratem vrátily zpět do USA. Odtud pak z Los Angeles odletěl právě do Frankfurtu.

Chomutovský soud se tak bude zabývat například tím, zda podmínečně propuštěný Novák nechtěl před novým obviněním zmizet v cizině.

Mluvčí Chalupová Seznamu řekla, že chomutovský soud je s prověřováním na začátku a zatím nemá jiné informace než ty, které přinesla média. A jak doplnila, konečné rozhodnutí mu nějaký čas potrvá - i kvůli tomu, že dosud nebylo skončeno řízení o vydání Nováka z Německa do Čech.

Novák podle vyšetřovatelů kauzy ROP Severozápad stál společně se svým obchodním partnerem a dalším obviněným Danielem Ježkem v čele zločinecké skupiny, jež se podílela na manipulaci s evropskými dotacemi.

Jeho propuštění z trestu za korupci spustilo rozsáhlou prověrku, která skončila obviněním chomutovského soudce Ivana Nováka (není s Alexandrem Novákem v příbuzenském vztahu). Nejvyšší správní soud navíc řekl, že nebyl důvod k tomu, aby se bývalý senátor dostal na svobodu. Potrestán za to byl žalobce Ladislav Kosán, který kvůli pochybení v případě propuštění Nováka přišel o část platu.

Reklama

Doporučované