Hlavní obsah

Soud zrušil rozhodnutí v kauze těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Věc se tak vrací do fáze odvolacího řízení, kdy se bude muset Český báňský úřad vypořádat s právním názorem soudu a dále také s obsahem nedávného závěrečného stanoviska ombudsmana.

Článek

Krajský soud v Brně dnes zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru v souvislosti se zamýšlenou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. V tiskové zprávě rozhodnutí soudu oznámil vedoucí PR a marketingového týmu Frank Bold Advokáti David Povolný. Advokátní kancelář zastupuje obce, které bojují proti těžbě kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140 000 obyvatel.

Soud rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru zrušil a vrátil k novému řízení. Věc se tak podle Povolného vrací do fáze odvolacího řízení, kdy se bude muset Český báňský úřad vypořádat s právním názorem soudu a dále také s obsahem nedávného závěrečného stanoviska ombudsmana. Stanovení dobývacího prostoru není rozhodnutí o samotné těžbě, o ní báňský úřad rozhoduje zvlášť.

Proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru přišlo k soudu několik žalob od obcí, vodovodů a kanalizací, ale také od Jihomoravského kraje. Soud dnes rozhodl o jedné z nich. „Vyhověl žalobě společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín, měst Uherský Ostroh, Kyjov, Hodonín a Vracov, obcí Vnorovy, Starý Poddvorov, Mutěnice, Archlebov, Hrušky, Moravský Písek a Jihomoravského kraje,“ uvedl Povolný.

Žalobci se obávají, že v případě zahájení těžby by byl zásadním způsobem ohrožen vodní zdroj Bzenec komplex, který zásobuje pitnou vodou více než 140 000 obyvatel Jihomoravského kraje a je pátý největší v republice. „Soud rozhodnutí Českého báňského úřadu zrušil ze dvou hlavních důvodů. Za prvé nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci. Nebylo například doloženo posouzení rozlivu povodňových vod. A za druhé závazné stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění záměru do nezastavěného území,“ uvedla advokátka společnosti Frank Bold Advokáti Kristýna Ryšavá. K dalším žalobním důvodům se podle ní soud při ústním vyhlášení rozsudku blíže nevyjádřil.

Žalobci rozhodnutí vítají. „Dnešní rozhodnutí soudu je dobrou zprávou pro 140 000 obyvatel regionu sdílejících obavy z ohrožení nenahraditelného zdroje pitné vody. Je zároveň potvrzením našeho přesvědčení, že státní orgány činné v této kauze nepostupovaly správně a objektivně. Nejenže nebraly v potaz námitky žalobců, ale nezabývaly se ani závěry šetření Veřejného ochránce práv, které na pochybení úřadů jednoznačně poukázaly,“ uvedl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín Pavel Koubek. Podle něj je rozhodnutí povzbuzením k další práci, která má směřovat k definitivnímu ukončení záměru těžby štěrkopísku a k trvalé a bezpodmínečné ochraně vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované