Hlavní obsah

Soudkyně manželů Nečasových zproštěna obvinění. Zůstal jí talár i všechny případy

Nejvyšší správní soud rozhoduje o soudkyni kauz manželů Nečasových.

Reklama

Nejvyšší správní soud dostal celkem dvě žaloby, které žádaly, aby Helena Králová jako soudkyně skončila.

Článek

Nejvyšší správní soud v Brně vyjasnil budoucnost pražské soudkyně Heleny Králové, známé hlavně z případů expremiéra Petra Nečase a jeho ženy Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Zprostil ji obvinění v případu žaloby, kterou na ni podal předseda Městského soudu v Praze.

Žaloval ji především za to, že Králová měnila dříve vydaná stanoviska. To se týkalo některých důkazů v kauze Nečasových, hlavně jejich odposlechů. Ty Králová v jednom případě označila za legální, jindy o nich mluvila jako o nelegálních. Tím podle žaloby narušila zákonné právní prostředí.

Soud však žalobě nevyhověl. Soudkyni zůstal talár i všechny případy, jež rozhoduje.

Nebylo prokázáno, že by se skutek, který jí byl kladen za vinu, stal. A nebylo prokázáno, že se snažila změnit své původní rozhodnutí.

Video: Proč byla ohrožena kariéra soudkyně Heleny Králové

Soudkyně Helena Králová u Nejvyššího správního soudu.Video: Hanuš Hanslík

Nejvyšší správní soud dostal celkem dvě žaloby, které žádaly, aby Králová působící u Obvodního soudu pro Prahu 1 kvůli svým chybám přišla doživotně o soudcovský talár.

První žalobu podal ministr spravedlnosti.

Ten si stěžoval, že Králová opakovaně ve více kauzách nerespektovala instrukce nadřízeného Městského soudu v Praze. O této žalobě Nejvyšší správní soud jednal už v únoru a v březnu.

Královou nakonec potrestal jen snížením platu o patnáct procent na jeden rok.

Všechny případy, které má Králová u Obvodního soudu pro Prahu 1 na starosti, zatím stojí. Kromě kauz Nečasových jde třeba o případ policistů, kteří jsou obviněni, že nezadrželi Michelle Sudků podezřelou z pokusu o vraždu, jež pak o dva týdny později zavraždila zákaznici obchodního centra v Praze na Smíchově.

Reklama

Související témata:

Doporučované