Hlavní obsah

Soudkyně nabídla Kvitové, že by se u soudu nemusela potkat s obžalovaným. Ten ale nesouhlasí

Petra Kvitová bude vypovídat u soudu o útoku z prosince roku 2016.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

U Krajského soudu v Brně bude v úterý vypovídat tenistka Petra Kvitová.

Článek

Tenistka Petra Kvitová bude po návratu z turnaje v ruském Petrohradu vypovídat u brněnského krajského soudu.

V procesu s mužem, který ji podle obžaloby v prosinci 2016 v jejím prostějovském bytě napadl, by měla nynější druhá hráčka světového žebříčku soudu popsat, jak se událost odehrála.

Útočník tenistce Kvitové podle obžaloby pořezal levou ruku tak, že ji lékaři museli operovat. Po tenistce budou u soudu hovořit znalci, kteří už při vyšetřování uvedli, že rána byla tak hluboká, že si ji Kvitová nemohla způsobit sama.

Podle zjištění Seznamu se v soudní síni svede ještě před vystoupením Kvitové pře o to, jak soud klíčovou svědkyni vyslechne.

Právní zástupci, které si Petra Kvitová kvůli procesu najala, totiž chtějí po soudkyni Dagmar Bordovské, aby tenistka nemusela být při výpovědi v soudní síni, kde bude přítomen obžalovaný Radim Žondra.

S tím naopak nesouhlasí Žondrova obhájkyně Lucie Nejedlá. U soudu hodlá trvat na tom, aby Kvitová vypovídala ve stejné místnosti jako bude její klient.

Příběh obviněného z útoku na Petru Kvitovou. Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

Jak se výpověď Petry Kvitové odehraje, však bude jasné nejspíše až před úterním jednáním.

„Paní Kvitová bude vyslechnuta jako svědek, k tomu, jakým způsobem bude výslech probíhat, se soud vyjadřovat nebude,“ uvedla na dotaz Seznamu mluvčí brněnského soudu Eva Angyalossy.

Proces s Radimem Žondrou, v němž Kvitová během vyšetřování při rekognici poznala pachatele, začal formálně už v minulém roce a letos v lednu jednání skutečně začalo. Při tomto jednání soudkyně zmocněncům Kvitové podle informací Seznamu vysvětlovala, že výslech tenistky by se mohl uskutečnit prostřednictvím videorozhovoru. Nutné však je, aby svědkyně byla v budově soudu.

„Zatím detailní informace nemáme,“ odpověděl mluvčí Kvitové Karel Tejkal na otázku, zda již soud řekl, jak by se měl výslech tenistky uskutečnit.

Přední český advokát Tomáš Sokol uvedl, že v případě Kvitové nejspíše nejsou důvody proto, aby vypovídala v jiné místnosti, než bude obžalovaný. „To by bylo nepřiměřeným zásahem do práva na obhajobu,“ řekl Sokol.

Zároveň připomněl, co zmiňuje zákon. A to, že soudkyně může rozhodnout, že by během výslechu nebyl v soudní síni Radim Žondra, ale jen jeho advokátka. „To je běžné v případech, kdy je obava, že v přítomnosti obžalovaného by poškozený či svědek nebyl schopen vypovídat,“ doplnil Sokol.

Ve spise nejsou zdravotní zprávy, které by zmiňovaly, že Kvitová po útoku trpěla nějakým psychickým traumatem. Když soudkyně tenistce vyjde vstříc, může proti tomu podat advokátka Žondry jen námitku.

Ordinace, kde rozhýbali ruku Petry Kvitové. Video: Aleš Černý

Obhajoba přitom bude chtít upozorňovat například na to, že Kvitová v průběhu vyšetřování měnila popis toho, jak k útoku v prosinci 2016 došlo. Dříve si také nevzpomněla, jestli po ní útočník chtěl nějaké peníze.

Navíc v době, kdy k útoku mělo dojít, nezaznamenaly nikoho ani kamery, které byly namířené na bránu a dům, kde Kvitová bydlí.

To už zmiňovala rovněž olomoucká policie v dokumentu, když po roce od útoku případ odložila. Jenže případ byl poté znovu otevřen a obviněn byl za útok na Kvitovou právě Radim Žondra.

Reklama

Doporučované