Hlavní obsah

Soumrak politických trafik v Praze. Tentokrát prý doopravdy

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Politici, kteří usednou v dozorčích radách pražských podniků, mají přijít o milionové odměny. Shodují se na tom všechny strany příští koalice.

Článek

Definitivní konec politických trafik v Praze, a tentokrát prý už doopravdy, slibuje nastupující pražská vláda.

Politici, kteří za město dohlížejí na fungování městských firem, by se tak už brzy měli spokojit „jen“ s pravidelnými měsíčními náhradami. To, co z postů dělaly právě kritizované zlaté padáky – stotisícové až milionové mimořádné roční odměny, by však měly skončit.

„Shodli jsme se, že by se měly výrazně snížit roční tantiémy, které politici v dozorčích radách dostávají nad rámec standardní měsíční odměny,“ uvedl Adam Zábranský, který má za Piráty na starosti gesci transparentní veřejné správy, financí a majetku.

Takový postup přitom podporují i dvě zbývající strany pravděpodobné příští pražské koalice, uskupení Praha sobě a Společné síly pro Prahu. Shodli se na tom během koaličních jednání. „Stejně jako naši potenciální koaliční partneři vnímáme, že současný model odměn statutárních orgánů městských firem je nevyvážený,“ souhlasí s Piráty šéf TOP 09 a lídr kandidátky Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Největší odměny, v řádu stovek tisíc až milionů korun, si členové dozorčích rad vypláceli v minulosti v Pražské energetice a v Pražské plynárenské.

Odměny přiměřené a transparentní

Zástupci politických stran v městských firmách dohlížejí na to, aby fungovaly podle plánů a strategie. Za svou práci dostávají pravidelný měsíční plat, třeba ve zmíněné Pražské plynárenské to za letošní rok měsíčně bylo čtyřicet tisíc korun. Na tyto peníze nastupující koalice sahat nechce.

Mimořádné odměny však hodlá příští koalice dál vyplácet jen členům představenstev, tedy faktickému vedení, které zodpovídá za výsledky firem. Měly by ale být více vázány na to, jak dobře si společnost vedla. „Mimořádné odměny jsou u členů představenstva běžné a žádoucí coby motivační prvek, samozřejmě ale při plnění předem stanovených cílů,“ říká předseda Prahy sobě Jan Čižinský.

„Je třeba model odměn narovnat tak, aby respektoval odpovědnost a náročnost výkonu funkce v té které společnosti. A byl nastaven zcela transparentně,“ souhlasí Pospíšil.

Krnáčová: Se zrušením trafik jsem neuspěla

Zrušení politických trafik byl jeden z hlavních předvolebních slibů hnutí ANO v Praze před čtyřmi lety. „Zrušte trafiky, volte profíky,“ hlásaly slogany na jejich billboardech. I díky vizi zatočit s léta zažitou praxí tehdy v hlavním městě hnutí premiéra Babiše uspělo.

Dnes primátorka Adriana Krnáčová připouští, že se toto klíčové téma předvolební kampaně splnit nepodařilo. Proti se podle jejích slov postavili přímo členové vládnoucího hnutí.

„Způsobilo to nemalé pnutí mezi našimi zastupiteli, kteří trvali na tom, že chtějí být v radách a představenstvech. Tohle je jedna z věcí, která mě pořád dost mrzí. S těmito lidmi jsem musela pracovat,“ řekla Krnáčová v bilančním rozhovoru pro Nový deník.

Reklama

Doporučované