Hlavní obsah

Soutěž Exportér roku znovu vyhrála automobilka Škoda Auto

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vítězem 26. ročníku soutěže Exportér roku se znovu stejně jako v několika předchozích letech stala automobilka Škoda Auto. První místo v kategorii podle nárůstu exportu získal výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks.

Článek

O výsledcích dnes ČTK informovala Hospodářská komora ČR, která tradiční soutěž pořádá. Zástupci firem byli oceněni kvůli epidemii nemoci covid-19 pouze online, a to během konference o exportu v době koronakrize.

Mladoboleslavská automobilka loni vyvezla automobily v hodnotě 414 miliard korun, což je meziročně o deset procent víc, uvedla Hospodářská komora. Druhou příčku obhájil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group, třetím největším exportérem byl holding Agrofert, který zahrnuje přes 250 podniků. Koncern dříve vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO), který ho v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů ale konstatovala, že český premiér je stále ve střetu zájmů, což Babiš opakovaně odmítá.

Vítěz kategorie podle meziročního nárůstu exportu, společnost Tatra Trucks, dokázala loni zvýšit vývoz o bezmála 71 procent. Kopřivnická automobilka patřící do skupiny Czechoslovak Group je předním tuzemským výrobcem nákladních automobilů, mezi jehož nejvýznamnější obchodní teritoria patří Rusko, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie či Evropa.

Na druhém místě v nárůstu exportu skončil online prodejce kontaktních čoček a dalších produktů pro péči o oči Alensa. Vývoz podniku se v porovnání s předchozím rokem zvýšil o více než čtvrtinu. Třetí příčku v této kategorii obsadil Foxconn CZ Group, který navýšil vývoz o 22 procent. Alensa se zároveň stala vítězem Exportéra roku v kategorii udělované poradenskou společností Bisnode.

Vítězem kategorie středních exportérů do výše vývozu 500 milionů Kč je společnost ELDIS Pardubice. Výrobce radarů a další letištní techniky zaznamenal meziroční růst exportu o 244 procent.

Cenu pro exportéra vyhlašovanou firmou SPGroup, který vyvezl v roce 2019 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala firma CommScope Czech Republic, který exportoval na 123 zahraničních trhů. Zabývá se výrobou elektromotorů a dalších elektronických zařízení.

V kategorii nejlepších exportních projektů podpořených státem, kterou vyhlašuje Česká exportní banka a společnost EGAP, zvítězily společnosti Transcon Electronic Systems a Rodinný pivovar Bernard.

Kompletní výsledky soutěže zveřejnila Hospodářská komora na svém webu.

Reklama

Doporučované