Hlavní obsah

Španělé šetří a kupují ojetiny. Ovzduší dostane na frak, varuje odborník

Foto: Unsplash - Clem Onojeghuo

Průměrná cena vozu staršího 20 let se ve Španělsku pohybovala okolo 1400 eur.

Reklama

Španělé kupují stará ojetá auta, protože se bojí hromadné dopravy, ale zároveň potřebují ušetřit. Jejich prodej v červenci a v srpnu stoupl o 31 procent. Stará auta ale více škodí ovzduší, varuje odborník na dopravu.

Článek

Španělé se kvůli strachu z nákazy koronavirem vyhýbají veřejné dopravě a v obavách z recese kupují staré levné, ale neekologické vozy. Ukázaly to údaje tamního automobilového institutu. Přispívají tak ke zhoršení kvality ovzduší a ohrožují zdraví svých dýchacích cest podobně, jako to činí nákaza covidem-19.

Prodej aut starších 20 let v červenci a v srpnu meziročně stoupl o 31 procent na téměř 44 000. Podle prodejního portálu Sumauto se průměrná cena takového vozu pohybovala kolem 1400 eur (asi 37 000 Kč), přičemž některé jsou k dostání i jen za 500 eur.

Nových aut se v červenci prodalo meziročně o 1,1 procenta více, v srpnu jejich odbyt o deset procent klesl. Veřejná doprava se pak v létě podle portálu Sumauto snížila o 40 procent.

Stará auta znečišťovala okolí, i když byla nová, protože před 15 nebo 20 lety platily méně přísné normy, řekl agentuře Reuters odborník na dopravu z organizace Greenpeace Spain Adrián Fernández. Po tolika letech na silnicích špiní vzduch ještě víc, dodal. „Je to krok zpět co do kvality ovzduší. Znamená to negativní důsledky pro respirační onemocnění, k nimž patří i covid-19,“ dodal.

Ve Španělsku, které má 46 milionů obyvatel, zemřelo s covidem do čtvrtka už 29 234 lidí. Počet nakažených od začátku epidemie se v této infekcí nejvíce zasažené zemi západní Evropy vyšplhal na 488 513. Španělsko nyní prochází druhou vlnou nákazy.

Očekává se, že španělská ekonomika letos klesne o devět procent. Vzroste nezaměstnanost a mnozí Španělé se proto snaží šetřit, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované