Hlavní obsah

Španělsko: přísná opatření od vlády, která se sama vystavila nebezpečí

Foto: Profimedia.cz

Španělsko zavedlo přísná opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

Španělská vláda přišla s takovými opatřeními, která země ještě nikdy nezažila. Od pondělního rána funguje velmi podobný režim jako v Česku, tedy omezený pohyb osob a důrazné doporučení zůstat doma. Země je hned po Itálii nejzasaženější evropskou zemí, co se týče ochromení nemocí COVID-19.

Článek

7 800 případů a 294 úmrtí na nový koronavirus COVID-19. Taková je bilance ve Španělsku, a řadí se tak hned za Itálii mezi nejpostiženější evropské země. Od sobotního večera Španělé věděli, že od pondělního rána budou v zemi platit přísná karanténní opatření. Prozatím na dva týdny.

„Jak víte, Španělsko čelí zdravotnické pohotovosti, která si žádá mimořádná rozhodnutí,“ řekl premiér Pedro Sánchez na tiskové konferenci. Jeho manželka Begoña Gómezová měla o víkendu pozitivní test na koronavirus.

Ještě na začátku března se společně s ministryněmi Carolinou Dariasovou a Irene Monterovou účastnila milionového průvodu za práva žen. Jen o den později už Madrid zavřel školy. A další kontroverze přímo z politických řad, kdy se Pablo Iglesias, šéf strany Unidas Podemos a partner Monterové, účastnil dlouhého jednání kabinetu.

Podobně jako u nás mohou i španělští medici během krize pomáhat v nemocnicích. Ministr zdravotnictví oznámil, že dokonce studenti posledních ročníků, kteří právě vykonávají povinnou praxi v nemocnicích, budou na této praxi muset zůstat déle.

Vláda také v neděli oznámila společnostem, firmám a továrnám, které jsou jakkoliv schopné vyrábět zdravotnický materiál jako roušky nebo třeba nástroje pro testy na koronavirus, že se musejí příslušným úřadům do 48 hodin ohlásit. A to dokonce pod hrozbou pokuty.

Ministr dopravy oznámil, že veškerá hromadná doprava – letecká, námořní i silniční – by měla být omezena na polovinu běžného provozu. Naopak uzavření hranic chtěla španělská vláda nejdříve konzultovat s dalšími evropskými zeměmi.

Přestože ve Španělsku platí přísná opatření a doporučení, v pondělí ráno to na zastávkách MHD nebo přímo v soupravách metra a autobusů vypadalo jako během běžného pracovního dne. Podle záběrů má ochranné roušky tak polovina cestujících.

Podobně jako třeba v Itálii i ve Španělsku se snaží obyvatelé uzavření v bytech a domech neztrácet smysl pro solidaritu. Každý večer tak tleskají lékařům a zdravotníkům, kteří se starají o nemocné.

Reklama

Doporučované