Hlavní obsah

Španělský start-up vytiskl 3D syntetickou náhražku masa

Náhražky masa nejsou v dnešní době žádnou novinkou, italský bioinženýr Giuseppe Scionti ze španělského start-upu Novameat však na jejich výrobu používá 3D tisk.

Reklama

Článek

Vegetariánský výrobek chce začít produkovat do pěti let a distribuovat jej například do chudých zemí, kde si lidé nemohou normální maso dovolit.

Giuseppe Scionti popisuje svůj výrobek jako první 3D vytisknutý steak na rostlinné bázi. Přestože se dnes můžeme setkat s několika náhražkami napodobujícími chuť masa, nikdo dosud nepřišel s náhradou vláknitého masa, které připomíná přímo steak. A hlavně ještě nikdo k jeho výrobě nevyužíval 3D tisk.

Giuseppe Scionti využívá lokální suroviny, neboť zvyšování poptávky po potravinách, které je třeba dovážet, by mělo špatný dopad na životní prostředí. Aby složením tento uměle vytvořený steak připomínal ten klasický, je potřeba vytvořit potravinovou pastu bohatou na bílkoviny. Pasta se tak vyrábí například z rýže, hrášků a mořských řas.

Tyto ingredience mají při správném zpracování mnoho vlákniny, minerálů, lipidů a vitamínů, a tím odpovídají hodnotám obsaženým ve skutečném mase. Zmíněná pasta se pak pomocí technologie 3D tisku přemění na hmotu připomínající syrový steak.

Jak Giuseppe Scionti postupoval a co všechno si od svého projektu slibuje? Podrobnosti v tomto článku ».

• Autorkou článku je Pavla Valouchová z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student‘s Life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student‘s Life v Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované