Hlavní obsah

Sparta hledá svou zašlou slávu, Vrba ji k ní má dovést jako její nový trenér

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vrba zatím v Česku spojoval svou kariéru s ostravským Baníkem a Viktorií Plzeň. Také s reprezentací. V pražské Spartě vstoupí do nového prostředí.

Reklama

aktualizováno •

Sparťanští fanoušci mají opět důvod k vášnivým diskusím. Letenský klub ukončil spolupráci s Václavem Kotalem a angažoval nového trenéra. Pavel Vrba přichází s renomé muže, jenž vybudoval úspěch Viktorie Plzeň. Sparta chce totéž.

Článek

Proč si Sparta vybrala právě Pavla Vrbu, vysvětlil její sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Pavel Vrba je v první řadě velký fotbalový odborník. Jeho hra je založena na jasných principech, které se shodují s našimi klubovými. Týmy, které vedl, se vždy prezentovaly kvalitní výstavbou hry a vyváženou ofenzivou a defenzivou.“

A co na to samotný Pavel Vrba? „Jsem rád, že mě Sparta oslovila. Je to klub s nejvyššími ambicemi. Věřím, že tyto ambice, o kterých jsme se s vedením klubu bavili, naplníme. A budeme spokojení my všichni: tým, vedení i fanoušci.“

Spartu najdete v ligové tabulce na děleném druhém až třetím místě. To není špatné. Její výkony poslední dobou ale špatné byly. A především se trenéru Václavu Kotalovi vzdálila kabina vedená kapitánem Bořkem Dočkalem.

Zejména starší hráči měli pocit, že se Sparta v tréninkovém procesu nikam neposouvá. Dočkal s Kotalem často diskutoval o taktice, s níž nesouhlasil. V sobotu Sparta na Letné podlehla týmu Bohemians. A v zákulisí se potichu začala chystat trenérská výměna.

Uvažovalo se podle všeho o dvou kandidátech, shodou okolností v obou případech bývalých trenérech české reprezentace. Michal Bílek ji vedl na Euru 2012, Pavel Vrba o čtyři roky později.

Nakonec padla volba na Pavla Vrbu, 57letého trenéra, kterého si fanoušci spojují zejména s úspěchy Viktorie Plzeň. Do té doby průměrný klub pozdvihl za pomoci tehdejšího majitele Miroslava Kříže a posléze Tomáše Paclíka až do výšin českého fotbalu.

Podepsán je Vrba pod třemi mistrovskými tituly, o nichž se plzeňskému klubu mohlo v jeho předchozí historii jenom zdát. A co je ještě podstatnější, Vrba přivedl Viktorii Plzeň celkem třikrát do skupinové fáze Ligy mistrů. Úspěšný byl i v Evropské lize, Viktorie díky němu vydělala zhruba dvě miliardy korun.

Liga mistrů? To je fotbalové nebe, které Sparta opustila už v roce 2005. Následně ztratila i dominanci v českém fotbalovém prostředí, kde ji nejprve přehrávala právě Vrbova Plzeň, v posledních letech pak pražská Slavia.

Daniel Křetínský, majitel Sparty, už vyzkoušel mnoho receptů, jak vrátit letenskému klubu jeho někdejší slávu. Pravda, Pavla Vrbu ještě nevyzkoušel. Sparťanskou lavičku by měl mít právě Pavel Vrba na povel už v nedělním utkání v Olomouci, předpokládá se, že si na Letnou přivede své oblíbené asistenty a realizační tým si poskládá podle svých představ.

Na to, aby Sparta přivedla případné posily do hráčského kádru, má čas do pondělí 8. února, pak se v Česku uzavírá takzvané přestupní okno.

Vrbův předchůdce Václav Kotal působil na lavičce A-týmu Sparty necelý rok. Loni v zimě po katastrofálním vstupu do sezony vystřídal Václava Jílka, k „áčku“ se Kotal posouval jako trenér B-týmu. Se Spartou zvítězil v Mol Cupu, díky tomu si Letenští na podzim zahráli i skupinu Evropské ligy, z níž do jarní části soutěže nepostoupili.

„Rozhodnutí o odvolání trenéra se rodilo velmi těžce, jsme vděční za to, co trenér při práci s týmem dokázal. Ale dospěli jsme k názoru, že jsou ohroženy naše cíle do zbytku sezony. Zároveň jsme sledovali negativní vývoj v herním projevu, a proto jsme k tomuto kroku přistoupili,“ vysvětlil Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty.

Reklama

Doporučované