Hlavní obsah

SPD dostala pokutu 250 tisíc za chyby při kampani do voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia.org/Aktron

Hnutí SPD se dopustilo porušení zákona v předvolební kampani v roce 2017.

Reklama

Rozhodnutí je pravomocné, hnutí nepodalo proti rozhodnutí odpor.

Článek

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí uložil pokutu 250 000 korun hnutí SPD za porušení zákona při předvolební kampani v roce 2017. Uvedl to dnes Deník N. Rozhodnutí je pravomocné, hnutí nepodalo proti rozhodnutí odpor. Je to nejvyšší pokuta, kterou úřad za tři roky fungování uložil. Mluvčí SPD Barbora Zeťová sdělila, že pochybení strany vznikla kvůli nepřesnosti zákona. SPD už podle ní zavedla opatření, aby se chyby neopakovaly.

Úřad zjistil podle serveru u SPD v kampani do sněmovních voleb v roce 2017 sedmnáct pochybení. Podle Deníku N například hnutí zatajilo předvolební mítink, mělo dvě faktury s totožným číslem, které vykazovaly jiné plnění, další chybou bylo to, že reklama na tramvajích v Brně neměla označení zadavatele a zpracovatele. Ačkoli strana udělení pokut podle úřadu nerozporovala, popírá třeba, že by mítink zatajila záměrně. „K pochybení došlo z toho důvodu, že jedna z oblastních organizací SPD, kterých máme po ČR desítky, zapomněla na centrálu nahlásit jedno jediné předvolební setkání s občany, které organizovala,“ uvedla k chybám mluvčí SPD.

Úřad uložil SPD dvě pokuty formou příkazů, jedna je na 50 000 a druhá na 200 000. „Proti žádnému z těchto příkazů hnutí nepodalo v zákonném termínu odpor, a jsou tedy pravomocné,“ řekl Deníku N Jan Outlý, který měl kontrolu předvolební kampaně SPD na starosti.

Pochybení podle SPD souvisejí s vágní formulací zákona k financování stran. „Jelikož byl zákon formulovaný velice vágně a nepřesně, SPD obdrželo pokutu v této souvislosti, stejně jako všechny parlamentní strany,“ sdělila mluvčí strany Zeťová.

Podle dřívějších informací dostali už dříve pokutu 55 000 korun za chyby v kampani před sněmovními volbami v roce 2017 třeba Piráti a STAN, pokutu 68 000 korun pak komunisté. Zmíněné strany se proti pokutám začaly bránit u soudu. Pirátům už soud pokutu zrušil. Dohledový úřad také loni informoval, že kvůli pochybnostem v souvislosti s kampaní před sněmovními volbami provede přímou kontrolu u šesti stran – parlamentních ČSSD, ODS, SPD a ANO a neparlamentních Realistů a Zemanovců.

Podle serveru u některých pochybení SPD neshledali kontroloři porušení zákona, ale byly minimálně v rozporu s péčí řádného hospodáře. Jako příklad server uvedl 4,5 milionu na průběžný monitoring médií, který spočíval ve vyhledávání zkratky SPD, v desítkách případů ale podle Deníku N výrazy nesouvisely s českým politickým hnutím. Další tři miliony hnutí dalo na předvolební průzkumy, které byly podle Deníku N okopírované od agentury Sanep. „Hnutí SPD již v minulosti zjednalo nápravu, aby se tato pochybení neopakovala,“ oznámila mluvčí strany.

Dohledový úřad vznikl v roce 2017 a plně pracovat začal v průběhu roku. Od té doby udělil stovky pokut. Některé byly v řádu tisíců korun, některé v desítkách tisíc. Nejvyšší pokutou bylo dosud 100 000 pro SPD za zapírání vlastního e-shopu, hnutí také dostalo sankci 45 000 za předčasné převedení peněz z volebního účtu na účet provozní.

Reklama

Doporučované