Hlavní obsah

Speciální číslo časopisu Zámeček má pomoci dětským domovům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Speciální číslo časopisu Zámeček, který vydává organizace Duha Zámeček, má pomoci zahnat ponorkovou nemoc v dětských domovech.

Článek

Ty jsou v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru uzavřeny a děti jsou izolovány od okolního světa. Čtenáře z titulní strany mimořádného vydání pozdravila modelka Tereza Maxová. ČTK to za vydavatele řekl Vladislav Sobol.

„Vydali jsme speciální koronavirové číslo časopisu pro dětské domovy Zámeček s cílem zahnat ponorkovou nemoc kluků a holek v dětských domovech,“ řekl Sobol. V českých dětských domovech podle něj žije okolo 5000 dětí. Ty jsou nyní izolovány od okolního světa a každý další den nouzového stavu přináší pro vychovatele složitý úkol, jak děti zabavit. Problém vychovatelé mají i se zajištěním výuky. Školy, kam děti docházejí, jsou nyní zavřené a učitele musí nahradit právě vychovatelé.

Celkem vydavatelé poslali do tisku číslo s rekordním počtem bezmála 100 stran. Obsahuje například deset velkých reportáží, ve kterých děti popisují, jak situaci v domovech zvládají. „Součástí čísla jsou také například zprávy ze života v uzavřených domovech a hlavně deset velkých soutěží, do kterých se mohou děti zapojit,“ řekl šéfredaktor časopisu Lukáš Kotlár, který sám vyrostl v dětském domově. Do Zámečku začal přispívat jako dvanáctiletý kluk, dnes je ředitelem nadačního fondu Axon.

Mimořádné číslo má dvě titulní strany. Z jedné zdraví čtenáře Tereza Maxová. „Pomáhat je v těchto nelehkých časech potřeba víc než kdy předtím. A věřte, že i malá pomoc se počítá. Od úsměvu, po pomoc s úkolem. Nebo obrázek, který pošlete třeba babičkám a dědům do domovů důchodců,“ snažila se děti motivovat Maxová. Její nadace je dlouhodobým patronem časopisu a věnuje se právě dětem z dětských domovů. Druhá patří příběhu Romana France, který vyrostl v DD Písek a po odchodu z domova musel bojovat s dluhy. Dnes má tři práce. Působí například jako ošetřovatel pro charitu.

Specialitou koronavirového čísla je deset soutěží o ceny, které připravila redakce i partneři časopisu. Například obecně prospěšná společnost yourchance vybízí rodinné skupiny z domovů k účasti v soutěži Rozpočti si to!, jejímž cílem je rozvíjet finanční gramotnost dětí. Nadace Terezy Maxové dětem zase nabízí výtvarnou soutěž na téma Kde chci být, až mi bude 20 let.

Časopis pro dětské domovy Zámeček vydává nezisková organizace Duha Zámeček z Havířova už více než 20 let. Mimo to se organizace věnuje pořádání akcí, které jsou zaměřeny na dětí bez rodin.

Reklama

Doporučované