Hlavní obsah

Špičkový lékař a náměstek v nemocnici. Kdo je Babišův kandidát Blatný?

Foto: Fakultní nemocnice Brno

Náměstek ředitele brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný.

Reklama

Babišův kandidát na ministra zdravotnictví je docent Jan Blatný, dětský hematolog, vysokoškolský učitel a náměstek brněnské fakultní nemocnice. Právě ten by se mohl ujmout úřadu zdravotnictví již ve čtvrtek.

Článek

Jméno padesátiletého lékaře Jana Blatného padlo již v pátek dopoledne, kdy premiér Andrej Babiš sháněl náhradníka za ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Babiš nejprve nabídku konzultoval s některými řediteli fakultních nemocnic - včetně šéfa brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrby. Ten však post odmítl a podle informací Seznam Zpráv, které potvrdil i lékař Vlastimil Válek, to byl právě Štěrba, kdo premiérovi navrhl na funkci ministra svého dlouholetého přítele a náměstka brněnské nemocnice Jana Blatného.

„Jaroslav Štěrba se netají tím, že má dobré vztahy s premiérem a scénář byl podle mě takový, že on funkci odmítl a doporučil pana Blatného, který je dlouholetý přítel našeho ředitele,“ řekl Seznam Zprávám poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek, který v brněnské nemocnici působí jako náměstek pro informatiku.

Blatný vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, které zakončil v roce 1994 a získal titul doktor medicíny. Na stejné fakultě posléze pokračoval v doktorském oboru pediatrie, který dokončil v roce 2005 a na univerzitě od té doby obor pediatrie vyučuje.

Vedle toho začal Blatný po roce 2005 působit v brněnské fakultní nemocnici v Oddělení dětské hematologie, kde se posléze stal primářem. Celý svůj profesní život tak Blatný zasvětil péčí o děti s hemofilií (poruchami krve) a kostní dřeně.

„Pan Blatný je schopný, pracovitý a férový odborník na svém místě, vede ambulantní oddělení, kde pracuje zhruba patnáct lidí, a je na velmi dobré úrovni,“ popsal Válek.

Premiér si pochvaloval Blatného mezinárodní zkušenosti, které nabyl díky spolupráci s mezinárodními odborníky a nemocnicemi po celém světě.

Blatný působí ve vědecké skupině pro Evropské konsorcium pro hemofilii a je také zakládajícím členem Českého národního hemofilického programu, které se zabývá pacienty s poruchou srážlivosti krve.

Právě v léčbě hemofiliků by se mohla dočkat „revoluce“, protože lékaři a vědci zkoumají možnosti genetické terapie, jež by z hemofiliků prakticky udělala zdravé lidi.

Foto: Fakultní nemocnice Brno

Jan Blatný s exministrem Adamem Vojtěchem v roce 2019.

To je jedno z hlavních témat Evropské asociace pro hemofilii a příbuzné choroby, kde je Blatný členem výkonného výboru asociace. Na jedné z konferencí ohledně možnosti genetické léčby se Blatný jakožto prezident kongresu setkal i s exministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

„Netroufám si ale odhadnout, kdy přesně bude genetická léčba reálně k dispozici, ale myslím si, že lze uvažovat o horizontu deseti a více let,“ vysvětloval na konferenci v roce 2019 Blatný.

Ve stejném roce Blatný habilitoval v oboru pediatrie na Masarykově univerzitě. Ve své habilitační práci se zaměřoval na vrozené krvácivé stavy a trombózy v dětském věku.

Foto: Masarykova univerzita

Docent Blatný se v roce 2019 habilitoval v oboru Pediatrie.

Prymula: Funkci předám

Jako primář a uznávaný odborník se stal letos v lednu po nástupu nového ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrby - novým zdravotnickým náměstkem. Dalším skokem v kariéře padesátiletého rodáka z Prostějova by mohl být post ministra zdravotnictví.

Současný ministr zdravotnictví Roman Prymula v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedl, že rezignuje ve chvíli, kdy bude známý jeho nástupce. „V tuto chvíli jsem skutečně okamžitě připraven rezignovat, ale musí tu být nástupce, kterému to předat. Řítíme se do krize českého zdravotnictví, jakmile bude kandidát, funkci předávám,“ řekl.

Ke svému možnému nástupci, kterým by měl Blatný stát ve čtvrtek, se ale konkrétně nevyjádřil. „Já pana Blatného vůbec neznám, pan prezident se nepochybně bude rozhodovat sám,“ uvedl Prymula.

Reklama

Doporučované